Παγκοσμίως, περίπου το 13% του πληθυσμού πάσχει από ημικρανία, στην Αυστρία ο αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικά και καλά ανεκτά φάρμακα, ενημέρωσε χθες η Αυστριακή Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Με αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας στις 5 Σεπτεμβρίου, η Σόνια-Μαρία Τέσαρ, πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, προέτρεψε τους ανθρώπους να λαμβάνουν πάντα σοβαρά υπόψη τους την ημικρανία και να συμβουλεύονται γιατρό. Συχνά ο δρόμος για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι μακρύς.

Παρά τη συχνότητα της νόσου, συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. "Πολλοί ασθενείς με ημικρανία δεν μιλούν για την ασθένειά τους επειδή θεωρούν ότι ούτε οι εργοδότες τους ούτε τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να καταλάβουν από τι πάσχουν", εξήγησε ο Tesar σε σχετική ανακοίνωση.

Οι ημικρανίες, ωστόσο, πρέπει να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται. "Διαφορετικά, προωθείται η εξέλιξη της νόσου και μια επεισοδιακή ημικρανία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ημικρανία", τόνισε ο Tesar, ιατρικός διευθυντής του LKH Wolfsberg και επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου κεφαλαλγίας στο νοσοκομείο του Klagenfurt.

Επιπλέον, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των κρίσεων, το άγχος και η κατάθλιψη εμφανίζονται επίσης όλο και περισσότερο ως συνοδευτικά συμπτώματα.

Η φαρμακευτική προφύλαξη των κρίσεων ημικρανίας έχει αλλάξει ριζικά χάρη στην ανάπτυξη μιας θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα. "Έχει αποδειχθεί εξαιρετική αποτελεσματικότητα για ολόκληρη την κατηγορία των λεγόμενων αντισωμάτων CGRP.

Αναστέλλουν το νευροπεπτίδιο CGRP, το οποίο απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα κατά τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας, και παρουσιάζουν αποτελεσματικότερη αποτελεσματικότητα με καλύτερη ανεκτικότητα σε σύγκριση με μη ειδικές ουσίες, όπως οι β-αποκλειστές, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα ή τα αντικαταθλιπτικά".

Τα αντισώματα CGRP, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ και πέντε χρόνια, χορηγούνται συνήθως μηνιαίως με ένεση ή στυλό. Πρόσφατα έγινε επίσης διαθέσιμη μια σύντομη έγχυση για την προφύλαξη από την ημικρανία, η οποία χορηγείται μόνο τέσσερις φορές το χρόνο.

Με αυτές τις μορφές θεραπείας, η συχνότητα και η ένταση των κρίσεων μειώνονται, ανέφερε ο Tesar. "Μιλάμε για αποτελεσματική προφύλαξη όταν η συχνότητα των κρίσεων μειώνεται κατά 50% ή περισσότερο για την επεισοδιακή ημικρανία και κατά 30% ή περισσότερο για τη χρόνια ημικρανία.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση του αριθμού των ημερών ημικρανίας, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής", τόνισε ο γιατρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου