Σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί τη συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η πάθηση επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος στην επιδερμίδα, τα οποία κύτταρα αντί να απορρίπτονται και να αλλάζουν με τον φυσιολογικό ρυθμό, μαζεύονται και οδηγούν στα φανερά σημάδια της ψωρίασης.

Παρόλο που η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση, η φλεγμονή που προκαλεί επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της φλεγμονής;

Η φλεγμονή στην ψωρίαση οφείλεται σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν αυτή τη φλεγμονή μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει τις εξάρσεις της ψωρίασης και θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής σας.

Αποφυγή φλεγμονωδών τροφών

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν φλεγμονώδεις ουσίες που αυξάνουν τη φλεγμονή και προκαλούν συμπτώματα ψωρίασης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σόδα και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αλμυρά σνακ, γλυκά και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

Σκεφτείτε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα μειώνουν σταθερά τα συμπτώματα της ψωρίασης. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 σε 35.735 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3.557 με ψωρίαση, έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερο σοβαρή ψωρίαση σε σύγκριση με άτομα που δεν ακολουθούσαν την ίδια διατροφή.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψωρίασης. Τα άτομα με ψωρίαση που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τα άτομα με φυσιολογικό για το σώμα τους βάρος. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση και υπέρβαρα ή παχυσαρκία που μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 12% μέσω ενός προγράμματος 10 εβδομάδων παρουσίασαν μείωση 50-75% στη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ

Το κάπνισμα βλάπτει σημαντικά την υγεία του ατόμου και επιδεινώνει τις φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επίσης, μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Παραμείνετε δραστήριοι

Η αποφυγή της καθιστικής ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Κάντε τακτικά γυμναστική και αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Κοιμηθείτε αρκετά (και ποιοτικά)

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξησης της φλεγμονής στο σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες τη νύχτα, αλλά το σταθερό πρόγραμμα του ύπνου (ακόμα και τα σαββατοκύριακα) είναι εξίσου σημαντικό.

Διαχείριση των επιπέδων στρες

Το παρατεταμένο στρες κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδραστήριο και συμβάλλει στην αύξηση της φλεγμονής του οργανισμού. Μέχρι και 88% ατόμων με ψωρίαση αναφέρουν το άγχος ως έναυσμα για τα συμπτώματά τους. Η χρήση τεχνικών μείωσης του στρες μπορεί να βοηθήσει: Από διαλογισμό και γυμναστική μέχρι χόμπι και χρόνος με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια