Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε ημέρα στις 8 Σεπτεμβρίου και καθιερώθηκε ακριβώς την ημέρα κατά την οποία ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας το 1951.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), είναι μία ημέρα στην οποία οι φυσικοθεραπευτές μπορούν:

  • Να επιδείξουν τον σημαντικό ρόλο του επαγγέλματος για την υγεία και την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Αναβαθμίσουν το προφίλ του επαγγέλματος.
  • Διεξαγάγουν μία εκστρατεία εκ μέρους του επαγγέλματος και των ασθενών τους σε κυβερνήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, η ημέρα σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της κοινότητας της φυσικοθεραπείας σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστεί το έργο που οι φυσικοθεραπευτές κάνουν για τους ασθενείς τους και την κοινότητα.

Η Παγκόσμια Φυσιοθεραπεία στοχεύει να υποστηρίξει τόσο τα μέλη της όσο και τους μεμονωμένους φυσικοθεραπευτές στις προσπάθειές τους για την προώθηση του επαγγέλματος και στην πρόοδο της παγκόσμιας υγείας, χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια Ημέρα ως επίκεντρο.

Οστεοαρθρίτιδα

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρας Φυσικοθεραπείας είναι αφιερωμένη στην οστεοαρθρίτιδα. Το 2023 θα είναι αφιερωμένο σε άλλες ρευματολογικές παθήσεις.

H καμπάνια εστιάζει στα ακόλουθα σημεία-κλειδιά:

  • Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων: 520 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ΟΑ και το 60% των περιστατικών ΟΑ αφορούν την ΟΑ γόνατος.
  • Σε μια παγκόσμια έρευνα 291 περιπτώσεων, η ΟΑ ισχίου και γόνατος κατατάχθηκε ως ο 11ος παράγοντας που οδηγεί  σε κινητικό περιορισμό.
  • Η ΟΑ είναι η κύρια αιτία κινητικού περιορισμού. 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έζησαν με περιορισμούς εξαιτίας  ΟΑ το 2017.
  • Η ακριβής αιτιολογία της ΟΑ είναι ασαφής. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ΟΑ περιλαμβάνουν: το υπερβολικό σωματικό βάρος ή την ύπαρξη προηγούμενου τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης,  το ιστορικό υπέρχρησης των αρθρώσεων, γενετικοί  παράγοντες.
  • Η άσκηση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για την ΟΑ. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές και την εξειδικευμένη εκπαίδευση σχετικά με την ανακούφιση από τον πόνο και τους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ΟΑ. Μπορεί  να διδάξει  τα άτομα που ζουν με ΟΑ πώς να βελτιώσουν την κίνηση  των αρθρώσεών τους και να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα.
  • Είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με ΟΑ να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο δραστήρια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, να βελτιώσει τα άλλα συμπτώματα της ΟΑ και να βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν ανεξάρτητοι.
  • Μόνο στο 1/3 των ατόμων που ζουν με ΟΑ θα επιδεινωθούν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, ενώ αρκετοί από αυτούς θα παρατηρήσουν μείωση στον πόνο και τον κινητικό περιορισμό.
  • Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει  για το πώς να παραμείνετε ενεργοί.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ενθαρρύνει τους οργανισμούς-μέλη της  και τους Φυσικοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη της για να μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα προς το κοινό και την πολιτική ηγεσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου