Στην παρούσα φάση, η νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση, η οποία είναι σπάνια. Υπάρχει, όμως, ελπίδα για μια νέα επιλογή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον: ένα τεχνητό νεφρικό εμφύτευμα.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια συσκευή βιοαντιδραστήρα που χρησιμοποιεί ανθρώπινα κύτταρα νεφρού που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χοίρους για μια εβδομάδα, χωρίς εμφανείς παρενέργειες ή προβλήματα.

Η ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ελπίζει ότι η συσκευή μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων νεφρικών κυττάρων και να συνδυαστεί με ένα άλλο όργανο για το φιλτράρισμα των αποβλήτων από το αίμα.

"Είμαστε επικεντρωμένοι στην ασφαλή αναπαραγωγή των βασικών λειτουργιών ενός νεφρού", δήλωσε ο μηχανικός Shuvo Roy από το UCSF.

"Ο βιοτεχνητός νεφρός θα κάνει τη θεραπεία της νεφρικής νόσου πιο αποτελεσματική και επίσης πολύ πιο ανεκτή και άνετη".

Το κρίσιμο είναι ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι βιοαντιδραστήρες είχαν ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν μεμβράνες πυριτίου για να βοηθήσουν στην προστασία των νεφρικών κυττάρων από προσβολή και να διατηρήσουν τη μικροσκοπική μηχανή να λειτουργεί αθόρυβα και αποτελεσματικά στο παρασκήνιο, όπως για παράδειγμα ένας βηματοδότης για την καρδιά.

Η συσκευή, η οποία συνδέεται απευθείας με τα αιμοφόρα αγγεία και τις φλέβες, είναι κατασκευασμένη από καλλιεργημένα ανθρώπινα εγγύς σωληνάρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή: Νέα δράση της Servier Hellas
Η Sanofi Ελλάδας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικής της Υγείας
Ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι σημαντικός για την ψυχική σας υγεία στις διακοπές των Χριστουγέννων