Η συσχέτιση  ευθυγράμμιση της ζωής του με τις φάσεις της σελήνης ή η αποφυγ, για παράδειγμα αποφάσεων για επέμβαση την Παρασκευή και 13, είναι θέμα για ορισμένους ανθρώπους. Αυσριακοί επιστήμονες από το  Ίνσμπρουκ ανακάλυψαν τώρα ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για την επιτυχία μιας επέμβασης για μια τεχνητή άρθρωση γόνατος.

Η χειρουργική επέμβαση σε διάφορες φάσεις της σελήνης ή η της Παρασκευή και 13 δεν ασκούν καμία επίδραση  του μηνός στα αποτελέσματα της ολικής αντικατάστασης τεχνητής άρθρωσης γόνατος", έγραψαν τώρα ο Paul Nardelli από το Τμήμα Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου και οι συν-συγγραφείς του στο περιοδικό "Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery". Η επιστημονική εργασία έγινε σε συνεργασία με Ελβετούς και Γάλλους εμπειρογνώμονες.

Οι τεχνητές αντικαταστάσεις γόνατος είναι πιο συχνές σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας/Παρίσι). Δεδομένου ότι οι κύριες αιτίες αυτών των επεμβάσεων είναι η αρθροπάθεια λόγω φθοράς της άρθρωσης με την αύξηση της ηλικίας, η πλειονότητα των ως επί το πλείστον πολύ επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων είναι "προγραμματισμένες επεμβάσεις" μετά από χρόνια υφιστάμενη  ασθένεια. Πολύ περισσότερο, σε περιπτώσεις αμφιβολιών, μπαίνουν στο παιχνίδι πρόσθετα κριτήρια για την επιλογή του χρόνου της χειρουργικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φάσεις της σελήνης ή ακόμη και η αποφυγή ραντεβού την Παρασκευή, τη 13η ημέρα ενός μήνα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν κριτήριο. "Ανακτήσαμε τα δεδομένα όλων των ασθενών από το αρχείο του Τιρόλου για την αντικατάσταση αρθρώσεων γόνατος που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2003 και 2019", σημειώνουν οι επιστήμονες στην τρέχουσα δημοσίευσή τους. Συνολικά συμμετείχαν 5.923 ασθενείς.

Η ταξινόμηση για τον χρόνο των επεμβάσεων έγινε σύμφωνα με τις τέσσερις φάσεις της σελήνης - νέα σελήνη, αυξανόμενη σελήνη, πανσέληνος, φθίνουσα σελήνη. Επιπλέον, έγινε αξιολόγηση και για  την περιβόητη  "Παρασκευή και 13" . Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69 έτη, το 62% ήταν γυναίκες.

Ανεξάρτητα από την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, τα αποτελέσματα παρέμειναν λίγο πολύ τα ίδια. Οι επιστήμονες: "Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την επέμβαση χωρίς μεταγενέστερη ανάγκη διόρθωσης (αναθεώρηση- σημείωση) για τις τέσσερις σεληνιακές φάσεις"

Επίσης, για τη σύγκριση των άλλων καθημερινών και της Παρασκευής 13ης, η αξιολόγηση παρέμεινε χωρίς στατιστική σημαντικότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καθησυχάσουν τους ασθενείς για τέτοιου είδους επεμβάσεις ότι ένας "κακός οιωνός", οι φάσεις της σελήνης ή κάτι παρόμοιο δεν θα έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στο αντικειμενικά εξακριβώσιμο αποτέλεσμα σε επεμβάσεις για τεχνητή άρθρωση γόνατος. Αυτό είναι επίσης ανεξάρτητο από το πρόβλημα πόνου πριν από την επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου