Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι βραδινοί τύποι είναι πιο πιθανό έναντι των πρωινών τύπων να έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ανάλυση στοιχείων 60.000 νοσηλευτριών έδειξε ότι τα ‘’νυχτοπούλια’’ ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, να ασκούνται λιγότερο, να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, να κοιμούνται λιγότερο και να καπνίζουν έναντι των πρωινών τύπων.

Οσες κοιμόνταν αργά ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη- περίπου 19% μετά από προσαρμογή επίδρασης ανθυγιεινών συνηθειών που συνδέονται με το ξενύχτι.

Και αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να ευθύνεται κάτι σχετικά με τη μετατόπιση του χρόνου έγερσης και ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο.

Στις γυναίκες, το 11% ανέφεραν οτι ήταν βραδινοί τύποι ενώ το 35% δήλωσαν ότι ήταν πρωινοί.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με το να είναι απλώς κάποιος ‘’νυχτοπούλι’’ οφείλεται στο ότι ο χρονότυπός του είναι εκτός συγχρονισμού με το περιβάλλον.

Η νέα έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δεν αποδεικνύει ότι ο βραδινός χρονότυπος οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, δήλωσε ο ειδικός στο ύπνο Dr. James McGuirk.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη