Θέμα ημερών ήταν η απομάκρυνση του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη (φωτογραφία δεξιά) από τον ΕΟΔΥ. Επιχείρησε να προλάβει τις εξελίξεις, υποβάλλοντας την παραίτησή του, είδηση η οποία διέρρευσε σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα είχε αλλάξει δραματικά σε βάρος του από τον περασμένο Ιούλιο, όταν δρομολογήθηκαν διοικητικές αλλαγές στον Οργανισμό.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν και ο διορισμός του Στυλιανού Ορφανού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΟΔΥ, ενώ θέμα χρόνου ήταν η ανακοίνωση του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου (φωτογραφία αριστερά) στη θέαη του προέδρου.

Η συνεργασία του κ. Ζαούτη με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν ήταν και η καλύτερη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο παραιτηθείς πρόεδρος ήταν διαρκώς εκτός Ελλάδας, ενώ ο ΕΟΔΥ δεν είχε την παρουσία που έπρεπε σε κρίσεις Δημόσιας Υγείας.

Το κενό φάνηκε και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, όπου την εκπροσώπηση στο Συντονιστικό Όργανο και την ενημέρωση ανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έχει και την αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.

Γνωρίζοντας πως επίκειται η απομάκρυνσή του, ο κ. Ζαούτης έστειλε επιστολή στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ανέφερε τους λόγους για τους οποίους κρίνει πως πρέπει να αποχωρήσει από τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ των επισημάνσεών του, ήταν το ότι οι διοικητικές αλλαγές στον ΕΟΔΥ σχεδιάστηκαν χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και πως χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας με αλλαγές στη δομή του οργανισμού. 

Όπως σημειώνουν, η αναπληρώτρια υπουργός κ. Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με τον νέο πρόεδρο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως στο εργαστήριο. 

Η αναπληρώτρια υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομαδες του ΕΟΔΥ  που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα