Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενή, ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, η δέσμευση ασθενών και οικογένειας είναι μια βασική στρατηγική για την προώθηση της ασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη.

Ως χρήστες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, με εμπειρία από πρώτο χέρι, οι προοπτικές των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών είναι ανεκτίμητες για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023 είναι αφιερωμένη στη "Εμπλοκή των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών", με σύνθημα "Ανυψώστε τη φωνή των ασθενών"!

Στοχεύει να επηρεάσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ασθενείς, οικογένειες, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ηγέτες υγειονομικής περίθαλψης, εργαζομένους στον τομέα της Υγείας και οργανώσεις ασθενών, ώστε να εργαστούν από κοινού για το συν-σχεδιασμό πολιτικών υγειονομικής περίθαλψης και παρεμβάσεων ασφάλειας που αντανακλούν πραγματικά τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, ενισχύοντας τελικά την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φυσικοθεραπευτές

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ανακοινώθηκε πως η 17η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών (World Patient Safety Day), με πρωτοβουλία της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που συνήλθε τον Μάιο του 2019 στη Γενεύη της Ελβετίας, με διακηρυγμένους στόχους την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την ενημέρωση του κοινού για το θέμα και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Ημέρα συγκεντρώνει ασθενείς, οικογένειες, φροντιστές, κοινότητες, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Σε μια εποχή όπου τα φαινόμενα εξαπάτησης πλήθους πολιτών που πέφτουν θύματα των επιτήδειων που προσποιούνται τους επαγγελματίες υγείας με πιθανούς κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους, η φετινή παγκόσμια ημέρα αποκτά μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση του ΠΣΦ αναφέρονται τα εξής:

"Η ασφαλής υγειονομική περίθαλψη είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ασθενών, παντού, κάθε φορά. Και όμως, η βλάβη των ασθενών λόγω μη ασφαλούς φροντίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως , με εκατομμύρια ασθενείς να βλάπτονται κάθε χρόνο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Ασθενών 2023, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών παίρνει θέση κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των ασθενών ξεκινά πρώτα από ένα αυστηρό πλαίσιο άσκησης των επαγγελμάτων υγείας,  με ένα καταρτισμένο και υπεύθυνο          επιστημονικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και είμαστε αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της ακεραιότητας του επαγγέλματός μας προς όφελος των ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

Αντιποίηση στην υγειονομική περίθαλψη

Η αντιποίηση στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αξιοπιστία των επαγγελμάτων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες περιπτώσεων ατόμων που ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι φυσικοθεραπευτές ή άλλων, μη επαγγελματιών υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Η υπόσχεσή μας: Προστασία των ασθενών μέσω επαγγελματικής ακεραιότητας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης κατά αντιποίησης του επαγγέλματος

Δεσμευόμαστε για την:

  1. Προώθηση επαλήθευσης διαπιστευτηρίων: Συνιστούμε στους ασθενείς να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια των φυσικοθεραπευτών τους μέσω επίσημων οδών, όπως αυτή της επίσημης ιστοσελίδας του Π.Σ.Φ. στην ενότητα Βρες φυσικοθεραπευτή.

Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ζητάνε αποδεικτικό εγγραφής στον σύλλογο, με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους, για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν φροντίδα από εξειδικευμένο επαγγελματία.

Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ελέγχουν το ειδικό σήμα “ΝΟΜΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ” που φέρει QR Code και πρέπει να αναρτάται έξω από την επαγγελματική έδρα του φυσικοθεραπευτή.

  1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης: Είμαστε αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση των ασθενών, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τους ψευτοφυσικοθεραπευτές.
  2. Υπεράσπιση της νομοθεσίας: Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών και νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της αντιποίησης και την προστασία των ασθενών.
  3. Παροχή πόρων: Προσφέρουμε πόρους και υποστήριξη σε άτομα που αναζητούν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για να τα βοηθήσουμε να συνδεθούν με γνήσιους & καταρτισμένους επαγγελματίες.
  4. Ενίσχυση της λογοδοσίας: Δεσμευόμαστε να οδηγούμε τους υπεύθυνους για την αντιποίηση στην δικαιοσύνη και να συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου όταν είναι απαραίτητο.

Ελάτε μαζί μας στον αγώνα κατά της αντιποίησης

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών, καλούμε τους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις αρχές και το κοινό, να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Μαζί, μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ασθενών, να προασπίσουμε την ακεραιότητα του επαγγέλματός μας και να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα από έναν εξειδικευμένο και υπεύθυνο φυσικοθεραπευτή.

Ας δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο ασθενοκεντρικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια κάθε ατόμου".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται η καθιστική ζωή με τα ινομυώματα [μελέτη]
Ανδρουλάκης από το "Βενιζέλειο": Έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας
ΠΦΣ: Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών βελτίωσε την κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων