Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports εξέτασε την επίδραση της yoga στην ένταση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Εξέτασε την επίδραση άσκησης yoga για 8 εβδομάδες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολουθούσαν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς 18 έως 60 ετών στην Ινδία,.Αποκλείστηκαν ασθενείς που ήδη έκαναν  yoga. 64 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες των 32 ατόμων.

Η έρευνα έδειξε θετική επίδραση της yoga  σχετικά με την αλλαγή των υποομάδων Τ κυττάρων, τις επιγενετικές αλλοιώσεις, τους δείκτες γήρανσης των Τ κυττάρων και τους μεταγραφικούς παράγοντες της νόσου.

Οκτώ εβδομάδες yoga μείωσαν σημαντικά την ένταση της πάθησης, βελτίωσαν τους δείκτες φλεγμονής και ρύθμισαν την ομοιόσταση των κυττάρων Th17/Treg.

Η Yoga επίσης μείωσε το ρυθμό ανοσολογικής γήρανσης,  ενώ άλλαξε θετικά τα επίπεδα μεθυλίωσης, τα παγκόσμια επίπεδα μεθυλίωσης υδροξυλίου και τα επίπεδα HDAC1 που ρυθμίζουν μοτίβα γονιδιακής έκφρασης.

Tα ευρήματα  υποδεικνύουν ότι η γιόγκα έχει ανοσοτροποποιητικό δυναμικό που μειώνει τη συστημική  και τοπική φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η έρευνα έδειξε μείωση μετά τη yoga, του μέσου ποσοστού κυττάρων Th17 στις ομάδες yoga μετά από 8 εβδομάδες  και αύξηση στο μέσο ποσοστό των κυττάρων Treg.

Ενας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο δείγμα και με μακρύτερη περίοδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο