Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Resuscitation διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία και στη συνέχεια αναρρώνουν μπορεί να θυμούνται ακόμα πράγματα και να είναι σε θέση να κατανοήσουν τι συμβαίνει γύρω τους έως και μια ώρα αργότερα.

Η πρωτοποριακή έρευνα, η οποία παρακολούθησε επιζώντες από καρδιακή ανακοπή, ανακάλυψε ότι πάνω από το 40 τοις εκατό όσων έλαβαν ΚΑΡΠΑ είχαν αναμνήσεις, ονειρικές εμπειρίες ή κάποια άλλη επίγνωση του περιβάλλοντός τους.

Αυτή η έρευνα ρίχνει φως στον μυστηριώδη κόσμο των επιθανάτων συναντήσεων και μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε «νέες διαστάσεις της πραγματικότητας».

Τα αποτελέσματα ενδέχεται επίσης να παρέχουν νέες προσεγγίσεις για την αναζωογόνηση της καρδιάς και την αποφυγή της εγκεφαλικής βλάβης.

Η μελέτη εξέτασε 567 ασθενείς σε 25 νοσοκομεία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή μεταξύ Μαΐου 2017 και Μαρτίου 2020. Λιγότερο από το 10 τοις εκατό από αυτούς επέζησε. Οι ερευνητές μίλησαν με 28 από τους 53 επιζώντες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αναμνήσεις των ατόμων από συγκεκριμένες εικόνες και ήχους ενώ παρατήρησαν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Στους ασθενείς δόθηκαν ακουστικά για να φορέσουν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης και τρεις λέξεις -μήλο, αχλάδι και μπανάνα- αναπαράγονταν ενώ 10 φωτογραφίες εμφανίζονταν σε ένα tablet.

Μόνο ένας συμμετέχων θυμόταν σωστά τη σειρά των φράσεων και κανένας από τους 28 συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να ανακαλέσει τις εικόνες. Έντεκα επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν εμπειρίες ή αναμνήσεις που έδειχναν ότι είχαν τουλάχιστον εν μέρει τις αισθήσεις τους πριν αποκατασταθούν.

Πηγές:
 Resuscitation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]