Μπορεί να τρομάξετε αν δείτε το δέρμα του μωρού σας να ξεφλουδίζει, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο. Συνήθως συμβαίνει στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να δείτε ξεφλούδισμα στην κοιλιά, την πλάτη ή τον πισινό του μωρού σας, και ειδικά κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Ο βαθμός του ξεφλουδίσματος του νεογέννητου μπορεί να ποικίλλει και δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι το βρέφος σας έχει ξηρό δέρμα. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος που ξεφλουδίζει μπορεί να είναι ξηρό, αλλά το δέρμα από κάτω μπορεί να είναι εντελώς υγιές, και έτοιμο να "αναλάβει".

Αυτό που γράψαμε για τις δύο εβδομάδες είναι το σημαντικό στοιχείο: Συνήθως μέσα σε αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες έχει τελειώσει η διαδικασία της προσαρμογής του δέρματος. Αν το ξηρό δέρμα παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το μωρό σας μπορεί να έχει ξηροδερμία.

Γιατί συμβαίνει, όμως;

Το ξεφλούδισμα αυτό συμβαίνει λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε μερικές εβδομάδες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα του δέρματος εξαιτίας του αμνιανού υγρού που βρίσκεται στη μήτρα. Επειδή είναι σκληρό για το δέρμα του εμβρύου, αναπτύσσεται μια επίστρωση που το προστατεύει. Μετά τον τοκετό, αφού καθαριστεί το μωρό και φύγει αυτή η επίστρωση, το δέρμα του θα αρχίσει σιγά-σιγά να προσαρμόζεται και είναι πιθανό να χάσει μερικές στρώσεις. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε μωρά που γεννιούνται στο τέλος των εννέα μηνών, καθώς η μεγαλύτερη παραμονή στη μήτρα σημαίνει ότι το προστατευτικό αυτό στρώμα έχει γίνει πιο αδύναμο.

Πότε το ξεφλούδισμα είναι σημάδι δερματικής πάθησης;

Βρεφικό έκζεμα: Το έκζεμα, ή ατοπική δερματίτιδα, σπάνια διαγιγνώσκεται αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά συμβαίνει. Το 60% των ατόμων με έκζεμα το εμφανίζουν προτού κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο. Οι εξάρσεις του εκζέματος συνήθως προκαλούν κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα που φαγουρίζει. Το βρεφικό έκζεμα συνήθως επηρεάζει το πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής.

Ιχθύαση: Τα μωρά που γεννιούνται με ιχθύαση έχουν ένα επιπλέον στρώμα δέρματος. Όσο αυτό το στρώμα ραγίζει και ξεφλουδίζει, προκαλεί φαγούρα. Η ιχθύαση είναι γενετική πάθηση. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, όπου το βρέφος μπορεί να περάσει χρόνο σε θάλαμο με υψηλή υγρασία μέχρι να υποχωρήσει η πάθηση.

Ψωρίαση: Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια. Συνήθως αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 15 ετών, αλλά πιο σπάνια μπορεί να επηρεάσει και τα βρέφη. Περίπου το 33% των περιπτώσεων ψωρίασης ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ξεφλούδισμα του μωρού σας

Το ξεφλούδισμα που συμβαίνει στο νεογέννητο δέρμα δεν χρειάζεται συνήθως ειδική ιατρική θεραπεία. Θα πρέπει να σταματήσει από μόνο του μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αλλά εδώ είναι πέντε συμβουλές που θα βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος του μωρού σας κατά τη διαδικασία αυτή.

Μην ξεφλουδίσετε το δέρμα παραπάνω

Όταν βλέπετε το δέρμα να ξεφλουδίζει, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να βοηθήσετε. Καλύτερα να μην το κάνετε. Το δέρμα που ξεφλουδίζει προστατεύει το υγιές δέρμα από κάτω και πέφτει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Διατηρήστε το δέρμα του μωρού σας ενυδατωμένο

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια στο δέρμα του μωρού σας για να το κρατήσετε προστατευμένο.

Να πλένετε το μωρό σας προσεκτικά

Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη πετσέτα με σαπούνι και μην τρίβετε έντονα το δέρμα του για να μην ξεφλουδιστεί περισσότερο. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να μη στεγνώσει το δέρμα. Τα μπάνια πρέπει να είναι σύντομα, όχι περισσότερο από 10 λεπτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα