"Η Ευρώπη θα δει σύντομα αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης και και του συγκυτιακού ιού (RSV), ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα, ενώ βλέπουμε και μικρές αυξήσεις στη μετάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Αναμένεται συγκυκλοφορία και των τριών ιών τους επόμενους μήνες".

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημερινό μήνυμά της η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Andrea Ammon, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Όπως αναφέρει, στις αρχές του μήνα είχε αναφερθεί αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή, συνέβαλαν παράγοντες, όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η μείωση της ανοσίας έναντι των λοιμώξεων μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής κυκλοφορίας του ιού.

Σύμφωνα με την κ. Ammon, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς από τις 16 χώρες που παρέχουν δεδομένα, σε 9 παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σε 12 σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

Οι θάνατοι ασθενών με CoViD παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα που αναφέρθηκαν νωρίτερα στην πανδημία, αλλά ορισμένες χώρες αναφέρουν αυξήσεις σε άτομα 65 ετών και άνω. Ο κορωνοϊός παραμένει ικανός να μεταλλάσσεται, ώστε να διασπείρεται κατά τη διάρκεια του έτους.

Παραλλαγή Pirola

Σε σχέση με την υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, η κ. Ammon σχολιάζει πως έχει εντοπιστεί τον περασμένο Αύγουστο και ότι λίγα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως.

Όπως εξηγεί, η παραλλαγή αποκλίνει σημαντικά από τις κυκλοφορούσες και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό επαναμολύνσεων.

Προς το παρόν - σημειώνει - δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση ή να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες παθήσεις εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής έκβασης στην περίπτωση που μολυνθούν.

Συγκυκλοφορία

Η διευθύντρια του ECDC υπογραμμίζει πως υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που επισκέπτονται τους γιατρούς με συμπτώματα γρίπης, αλλά τα σημερινά επίπεδα διασποράς είναι συγκρίσιμα με τα περυσινά.

Την περασμένη χειμερινή περίοδο, ο κορωνοϊός κυκλοφόρησε σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά η επίπτωσή του ενισχύθηκε από τη συγκυκλοφορία της γρίπης και του RSV, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να υφίστανται μεγάλη πίεση.

Παρά τις αβεβαιότητες ως προς το πώς θα εξελιχθεί η περίοδος, καλεί σε δράση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αναμενόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που προκαλείται από τη συνκυκλοφορία των αναπνευστικών ιών.

Εμβολιασμός

Θεωρεί σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και της γρίπης, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Η εστίαση θα πρέπει να αφορά όσους κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν σοβαρή νόσο που προκαλείται από τη γρίπη και την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ατόμων, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και των εγκύων.

Τα μαθηματικά μοντέλα του ECDC δείχνουν πως μία φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με υψηλό ποσοστό κάλυψης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 21% έως 32% όλων των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις, λόγω της πιθανής αυξημένης έκθεσής τους σε νέα κύματα του SARS-CoV-2 και της γρίπης.

Ατομική προστασία

Η διευθύντρια του ECDC αναφέρει πως τα μέτρα ατομικής προστασίας βοηθούν να κρατήσουμε μακριά τους ιούς του αναπνευστικού.

"Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε όλους να προστατεύσουν τον εαυτό τους, λαμβάνοντας απλά και αποτελεσματικά μέτρα, όπως το τακτικό καθάρισμα των χεριών και τη χρήση μάσκας - ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης ή σε πολυσύχναστο κλειστό περιβάλλον, με ανεπαρκή αερισμό.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να μένετε μακριά από άλλους όταν είστε άρρωστοι με ιό του αναπνευστικού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές