"Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από τις πρώτες εντυπώσεις, δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην Ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας".

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ωστόσο, προειδοποίησε πως "τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς "μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. "αυτή τη στιγμή, στη δική μου την κλινική νοσηλεύονται τέσσερις ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω του ότι μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νοσούν από αυτόν".

Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως "υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορωνοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη".

Ωστόσο, προειδοποίησε πως "οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο".

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του πως "τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού".

Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως "βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία" και κατέθεσε την πρότασή του "οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο" παρότι όπως είπε "θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές". Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]