Τι θα γίνει όταν λήξει στις 30/9/2023 η παράταση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία δίνει το δικαίωμα στους ανασφάλιστους νεφροπαθείς να κάνουν τη θεραπεία τους (αιμοκάθαρση) στις ιδιωτικές κλινικές, αναρωτιέται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Οπως μας ανέφερε ο ίδιος, έχει ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κα. Λίλιαν Βιλδιρίδη προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς σε λίγες μέρες τελειώνει ο μήνας και οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν που θα κάνουν τις θεραπείες τους. Πληροφορίες λένε ότι το σχετικό ραντεβού θα πραγματοποιηθεί άμεσα και πιθανότατα στη συνάντηση να είναι και από το γραφείο του Υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους. 

Πού θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σαφώς και θα δημιουργηθεί στην Αθήνα, μας ανέφερε ο κ. Λεοντόπουλος όπου τα νοσοκομεία ήδη εξυπηρετούν 317 ασφαλισμένους αιμοκαθαιρόμενους.
Σημερα στην πρωτεύουσα υπάρχουν 21 Νοσοκομεία με μονάδες αιμοκάθαρσης οι οποίες έχουν 4 βάρδιες (από δύο Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή και άλλες δύο κάθε Τρίτη -Πέμπτη-Σάββατο). 

Οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς από την άλλη, στην Αττική είναι 216. Αυτό σημαίνει -με τις σχετικές πράξεις- ότι θα κατευθυνθούν 15 ασθενείς ανά νοσοκομείο και άρα 3,5 άτομα σε κάθε βάρδια. Σημειώνεται ότι στην υπόλοιπη χώρα, οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς είναι 61 στη Θεσσαλονίκη, 60 στο σύνολο της επαρχίας και αν συμπεριληφθούν και οι ασθενείς που βρίσκονται στην Αθήνα, τότε συνολικά οι ανασφάλιστοι είναι 337.

Το κύμα φυγής στις Ιδιωτικές κλινικές συνεχίζεται

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το κύμα φυγής των αιμοκαθαιρόμενων από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές, τάση που σύμφωνα με τον κ. Γ. Λεοντόπουλο θα συνεχιστεί αμείωτα, καθώς ενώ υπάρχουν οι κλίνες τα συγκεκριμένα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. 

Τι δείχνουν οι αριθμοί;

Με αποκλειστικά στοιχεία μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, στις ιδιωτικές κλινικές εξυπηρετούνται 8.414 νεφροπαθείς, στον Δημόσιο Τομέα 3.522 άτομα, ενώ 581 άτομα κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση.

Ειδικότερα δε στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, εξυπηρετούνται 3.835 νεφροπαθείς συν 216 ανασφάλιστοι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια