Οι ασθενείς με όγκους στην κεφαλή και τον τράχηλο που έχουν καλύτερη στοματική υγεία - περισσότερα φυσικά δόντια και συχνότερες οδοντιατρικές επισκέψεις - φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό προκύπτει από μια συγκεντρωτική ανάλυση 4 μελετών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the National Cancer Institute.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιάσονα Τασούλα από το Lineberger Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ των ΗΠΑ, προσθέτουν ότι όσοι επισκέπτονταν συχνότερα τον οδοντίατρο διαγνώστηκαν επίσης νωρίτερα με καρκίνο, σε λιγότερο απειλητικό για τη ζωή στάδιο, σε σχέση με όσους επισκέπτονταν λιγότερο συχνά τον οδοντίατρο.

Ο κ. Τασούλας και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 2.449 ασθενείς με πλακώδες καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από 4 μελέτες που διεξήχθησαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου (Βόρεια Καρολίνα, Δυτική Ευρώπη, Σάο Πάολο).

Σε αυτές τις μελέτες, οι ασθενείς είχαν παράσχει πληροφορίες σχετικά με πτυχές της στοματικής υγείας και της οδοντικής υγιεινής, όπως η αιμορραγία των ούλων, η συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος, αλλά και σχετικά με τον αριθμό των φυσικών δοντιών που τους είχαν απομείνει και τη συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων κατά τα 10 έτη πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ήταν το κάπνισμα, το αλκοόλ και η θετικότητα στον HPV. Τα αποτελέσματα της μελέτης προσαρμόστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, τη γεωγραφική περιοχή, τη θέση του όγκου, το στάδιο TNM, τη μέθοδο θεραπείας, το επίπεδο εκπαίδευσης και το κάπνισμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν περισσότερα από 20 φυσικά δόντια. Κατά μέσο όρο, βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από 1 φορά την ημέρα, χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα και είχαν επισκεφθεί τον οδοντίατρο 1 έως 5 φορές τα 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών δήλωσε ότι υπέφερε από αιμορραγία των ούλων.

Όσοι πήγαιναν συχνά στον οδοντίατρο (περισσότερες από 5 επισκέψεις στα 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση) είχαν καλύτερη επιβίωση από εκείνους που δεν πήγαιναν καθόλου στον οδοντίατρο.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καλή στοματική υγεία, η οποία ορίζεται από τη διατήρηση της φυσικής οδοντοστοιχίας και τις συχνές οδοντιατρικές επισκέψεις, φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από πλακώδες καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]