Μελλοντικά θα μπορούσε να γίνει εφικτή η παρακολούθηση των ανθρώπων για κίνδυνο εμφάνισης νόσων μετρώντας τη θερμοκρασία του δέρματός τους.

Ερευνητές ανακάλυψαν σε νέα μελέτη ότι η θερμοκρασία του καρπού του χεριού συνδέεται με μελλοντικό κίνδυνο νόσου.

Ο Dr. Carsten Skarke, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν την πιθανότητα συνδυασμού της νέας τεχνολογίας με την παρακολούθηση της υγείας με ισχυρό νέο τρόπο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που φορούν smartwatches τα οποία ήδη περιλαμβάνουν αισθητήρες θερμοκρασίας δέρματος.

Στο μέλλον, αυτή η πληροφορία ενδεχομένως μπορεί να αξιοποιηθεί με τις ομάδες περίθαλψης ως ψηφιακός βιοδείκτης για να κατανοηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων νόσων.

Η συνεχής παρακολούθηση της θερμοκρασίας του καρπού μπορεί να ρίξει φως στον μελλοντικό κίνδυνο για συχνές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η ηπατική νόσος και η νεφρική ανεπάρκεια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, περισσότεροι από 92.000 συμμετέχοντες φόρεσαν αισθητήρες που παρακολούθησαν αλλαγές στη θερμοκρασία του καρπού τους για μια εβδομάδα.

Οι αλλαγές από το πρωί ως το βράδυ περιέλαβαν την κιρκαδιανή συμπεριφορά και τη συμπεριφορά ύπνου -έγερσης μαζί με την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως μείωση της θερμοκρασίας πυρήνα
 κατά τον ύπνο.

Tα  ευρήματα έδειξαν ότι οι καθημερινές κορυφώσεις και πτώσεις στην καμπύλη της θερμοκρασίας του καρπού θα μπορούσαν να έχουν σημασία για την υγεία. Όσο πιο επίπεδες είναι οι αλλαγές τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος χρόνιων νόσων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έως 73 διαφορετικές παθήσεις συνδέονταν σημαντικά με μειωμένο ρυθμό θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι συμμετέχοντες με μικρότερη διαφορά ημέρας-νύχτας στις τιμές είχαν μελλοντικό κίνδυνο για αυτές τις νόσους.

Οι ερευνητές είδαν 91% υψηλότερο κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, 69% αυξημένο για διαβήτη τύπου 2, υψηλότερο κατά 25% για νεφρική ανεπάρκεια και 23% υψηλότερο για υπέρταση, καθώς και 22% υψηλότερο για πνευμονία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη