Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αδυναμία του μηχανισμού προσαρμογής να αλλάζει το σχήμα του κρυσταλλοειδούς φακού λόγω αλλαγών στη σύστασή του οι οποίες μειώνουν την ελαστικότητά του ή προκαλούν τη σκλήρυνσή του.

Πώς θα καταλάβει ο ασθενής ότι έχει πρεσβυωπία;

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται πως έχει πρεσβυωπία διότι παρουσιάζει συμπτώματα όπως:

  • Θολή κοντινή όραση, που βελτιώνεται αν απομακρύνουμε το αντικείμενο.
  • Αδυναμία εστίασης και έντονο αίσθημα κόπωσης μετά από μικρές περιόδους κοντινής εργασίας που γίνεται πιο έντονη τις βραδινές ώρες.
  • Ανάγκη για αύξηση του φωτισμού κατά τη διάρκεια κοντινής εργασίας (όπως διάβασμα και ράψιμο).

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η πρεσβυωπία;

Οι τρόποι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας μπορούν να διακριθούν σε:

  • Αυτούς που βασίζονται στη χρήση γυαλιών οράσεως όπως:

-Μονοεστιακά γυαλιά οράσεως

-Διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά οράσεως

-Πολυεστιακοί φακοί επαφής

  • Αυτούς που βασίζονται στο χειρουργείο του καταρράκτη:

Μοnοvision: Σε αυτή τη χειρουργική τεχνική ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος διορθώνει το επικρατές μάτι, δηλαδή το πιο δυνατό, για τη μακρινή όραση και το υπολειπόμενο για την κοντινή. Έτσι, παρέχει στον ασθενή του ικανοποιητικά ευκρινή όραση για ένα χρήσιμο εύρος αποστάσεων. Συνήθως όμως, ο ασθενής θα χρειαστεί πρεσβυωπικά γυαλιά για τα πολύ μικρά γράμματα με τη μέθοδο αυτή.

Προηγμένης τεχνολογίας ενδοφακοί: Οι φακοί αυτοί έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια και τελευταία και στη χώρα μας. Χάρη στην προηγμένη κατασκευή τους παρέχουν ακόμα καλύτερη ευκρίνεια στην όραση των ασθενών που τους επιλέγουν στις διάφορες αποστάσεις και για αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι χειρουργοί οφθαλμίατροι τους προτείνουν. Οι κύριες κατηγορίες είναι:

Ενδοφακοί αυξημένου βάθους πεδίου (EDOF)

H τεχνολογία EDOF στους ενδοφακούς επιτρέπει την επέκταση του βάθους πεδίου δηλαδή, του βάθους της όρασης σε μακρινή, μέση και κοντινή όραση. Παράλληλα, διατηρεί και μια ισορροπία στην ποιότητα της όρασης σε όλες τις αποστάσεις.

Πολυεστιακοί ή Τριπλοεστιακοί (Μultifocal ή Trifocal)

H τεχνολογία αυτή στους ενδοφακούς επιτρέπει καλή όραση σε μακρινή, μέση και κοντινή απόσταση μέσω χρήσης διαφορετικών κέντρων εστίασης των εισερχόμενων φωτεινών ακτίνων για τις διάφορες αποστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της πολύ κοντινής απόστασης.

Τορικοί ΕDOF ή Πολυεστιακοί

Αυτοί οι φακοί επιτρέπουν την διόρθωση και του αστιγματισμού για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη χρήση γυαλιών και καλύτερη ποιότητα όρασης για ασθενείς με πάνω από 0.75-1.00 βαθμό αστιγματισμού.

Μπορεί η πρεσβυωπία να διορθωθεί με laser;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Δεν υπάρχει laser για την οριστική διόρθωση της πρεσβυωπίας. Μπορεί να γίνει μια μερική διόρθωση για τα αρχικά στάδια της πρεσβυωπίας με την τεχνική monovision με laser, αργότερα όμως ο ασθενής θα χρειαστεί γυαλιά καθώς η πρεσβυωπία μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου