Δεν πρέπει να είναι δύσκολο να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, τα περισσότερα τρόφιμα που κάνουν καλό στον οργανισμό μας είναι φυσικά και μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε (ακόμα) φυσιολογικές τιμές. Δυστυχώς, είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή να μπαίνει στη μέση το μάρκετινγκ, και οι προτάσεις για γεύματα να απαιτούν υλικά που όχι μόνο είναι δυσεύρετα και ακριβά, αλλά θα μείνουν πιθανότατα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μετά από μία χρήση, μέχρι να χαλάσουν και να τα πετάξετε.

Ας δούμε λοιπόν μερικές πιο ουσιαστικές εναλλακτικές για καθημερινή διατροφή, χωρίς κόπο και χωρίς υπερβολές. Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται σταθερά στην κουζίνα σας, καθώς επιτρέπουν να έχετε ένα υγιεινό πιάτο σε χρόνο-ρεκόρ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάτι πρόχειρο ή ντελίβερι.

Ρεβίθια/αρακάς/φασόλια σε κονσέρβα

Για τις ημέρες που δεν έχετε χρόνο ούτε για να βράσετε μια κατσαρόλα με νερό, τα όσπρια σε κονσέρβα είναι ιδανικά. Ξεπλύνετέ τα για να φύγει το επιπλέον αλάτι και χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες, ή λιώστε τα στο μπλέντερ για να φτιάξετε ένα dip.

Στήθος κοτόπουλο

Είτε έχετε μερικά στήθη στην κατάψυξη, είτε μαγειρεύετε αρκετό την Κυριακή για να σας βγάλει όλη την εβδομάδα, το στήθος κοτόπουλο είναι πανεύκολος τρόπος να λάβετε ποιοτική πρωτεΐνη χωρίς περιττά κορεσμένα λιπαρά. Μαγειρεύεται γρήγορα και προσαρμόζεται σε αμέτρητα πιάτα, με αποτέλεσμα να μην βαριέστε. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αντέξει στην κατάψυξη μέχρι και εννέα μήνες.

Κονσέρβες τόνου/σολομού

Επιπλέον πρωτεΐνη, επιπλέον ποικιλία. Αλλά ακόμα καλύτερα, μια πολύ καλή ποσότητα λιπαρών ω-3, που φροντίζουν για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς μας. Ο καπνιστός σολομός είναι μια ακόμα επιλογή, αλλά όχι απαραίτητα πιο υγιεινή, καθώς περιέχει αρκετό αλάτι.

Φακές

Οι φακές είναι η πιο φθηνή πρωτεΐνη. Αλλά εκτός από την πρωτεΐνη τους, προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνες, και το μαγείρεμά τους είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια.

Βρώμη και κινόα

Και οι δύο είναι καλές επιλογές για πρωινό, αλλά η κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρά πιάτα. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για πολλή ώρα. Ο χρόνος μαγειρέματός τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος - η βρώμη, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει και μέσα σε λίγα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ζωμός από οστά

Μπορείτε να φτιάξετε ζωμό από οστά ζώων και να τον διατηρείτε στην κατάψυξη για τις φορές που θα θέλετε να φτιάξετε ένα ωραίο, ζεστό φαγητό κατσαρόλας. Ο ζωμός από οστά είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, αλλά απαιτεί πολλή ώρα για να φτιαχτεί. Προετοιμάστε τον, λοιπόν, κάποια μέρα που θα έχετε τον χρόνο και αφήστε τον στην κατάψυξη σε έτοιμες μερίδες.

Γλυκοπατάτες

Για να έχετε πάντα ένα λαχανικό στο σπίτι που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά πράγματα, οι γλυκοπατάτες είναι καλύτερη επιλογή από τις απλές πατάτες. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή είναι φορτωμένες με περισσότερες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά επίσης επειδή είναι πολύ πιο ανθεκτικές και μπορούν να περιμένουν καρτερικά για περισσότερο καιρό να τις χρησιμοποιήσουμε. (Ιδανικά, βέβαια, θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε συχνά.)

Ελαιόλαδο

Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Φροντίστε να αγοράζετε μόνο από έμπιστους παραγωγούς, αν το αγοράζετε χύμα. Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε ωμό στις σαλάτες ή για να αλείψετε ελαφρώς τρόφιμα που θα βάλετε στον φούρνο. Προσφέρει μεγάλες ποσότητες από καλά λιπαρά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας.

Κατεψυγμένα λαχανικά

Το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πολύ καλές επιλογές για να έχετε έτοιμα, κομμένα λαχανικά στη στιγμή. Τα κατεψυγμένα λαχανικά όχι μόνο διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά από την στιγμή που κόβονται από το φυτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μερικά θρεπτικά συστατικά μπορεί και να ενισχυθούν από την διαδικασία της ψύξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]