Ένα αντιβιοτικό που ήδη χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την πνευμονία ελέγχει θανατηφόρες λοιμώξεις στο κυκλοφορικό από το βακτήριο Staphylococcus aureus το ίδιο αποτελεσματικά με τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που ήδη χρησιμοποιούνται, αναφέρουν αποτελέσματα δοκιμής τελικού σταδίου.

Το Ceftobiprole της Basilea Pharmaceutica, φάνηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το παλαιότερο φάρμακο daptomycin σε περίπου 1 στους 4 ασθενείς που είχαν ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση λοιμώξεις MRSA, ανέφεραν ερευνητές στο  The New England Journal of Medicine.

Ο Dr. Thomas Holland, του  Duke University School of Medicine, δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη στον τομέα αφού δεν έχει εγκριθεί νέο αντιβιοτικό για τη βακτηριαιμία από S. aureus για περισσότερα από 15 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 390 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιπλεγμένες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο στο αίμα έλαβαν είτε ceftobiprole είτε daptomycin.

Η αγωγή ήταν επιτυχής στο 69,8% της ομάδας του ceftobiprole και στο 68,7% της ομάδας daptomycin.

Ως επιτυχία ορίστηκε η επιβίωση, η βελτίωση συμπτωμάτων, η αποβολή του S. aureus από το αίμα, η απουσία νέων επιπλοκών και η έλλειψη ανάγκης για άλλα αντιβιοτικά.

Προβλήματα στο πεπτικό ήταν οι πιο συνήθεις παρενέργειες από τα δυο φάρμακα.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου