Θετικά στο σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), βρέθηκαν τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και αναλύθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς σε κρατικά εργαστήρια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cibum.

Πρόκειται για ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμοκρασία που δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Πολλαπλασιάζεται μάλιστα γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή/ και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση.

Έτσι, ήταν και τα συμπτώματα που περιέγραψαν στο LamiaReport οι γονείς των μαθητών μετά την κατανάλωση του φαγητού, με αποτέλεσμα τρία παιδιά - αργότερα αυξήθηκαν - και μια δασκάλα να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Η εταιρεία "Γιαννίτσης" που ετοίμαζε κι διέθετε το φαγητό, βρέθηκε να ελέγχεται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τον ΟΠΕΚΑ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που παρήγγειλε την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην επιχείρηση την Κυριακή το βράδυ, "σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης".

Πηγές:
Lamia Report

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία