Επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας είναι η πρόσφατη Απόφαση του υπουργείου Υγείας για συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Αυτό επισημαίνει το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή κυρίως τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους φαρμακοποιούς.

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρονται τα εξής:

"Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα και  να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο παρενεργειών.

Στη χώρα μας εκατοντάδες φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διογκώνοντας την πολυφαρμακία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά.  Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει "νομιμοποιήσει" για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας.

Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει αυτό το βήμα και ζητά να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νομοσχέδιο για παράταση στις συμβάσεις των υγειονομικών - ΠΟΕΔΗΝ: Εμπαιγμός
Κέντρα Τραύματος και παιδικοί τραυματισμοί - Τι πρέπει να γίνει
Τι κρύβεται στο πλυντήριο εκτός από τα ρούχα