Στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Συζητήθηκε ''η δυσχερής οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί  ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία''. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ  κ. Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ .Φασίτσας. Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ παρευρέθηκε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη. Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ‘’εξέφρασαν την αγωνία όλων για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του τεχνητού χρέους του τρέχοντος claw back  αλλά και του claw back των παλαιών ετών. Ιατροί αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών προς το δημόσιο και ζουν με το φόβο ότι θα καταστρέψουν τη ζωή των παιδιών τους εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που θα τους κληροδοτήσουν. Επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι δεν υπάρχουν νέοι ιατροί που να θέλουν να πάρουν εργαστηριακή ειδικότητα λόγω αδυναμίας επιβίωσης των εργαστηρίων γεγονός που θα επεκταθεί και σε άλλες κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες.

Κατατέθηκε το πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ μετά από εξάμηνη εργασία, το οποίο είχε κατατεθεί αρχικά το Φεβρουάριο 2023. Ζητήθηκε η άμεση υλοποίηση του τελικού πορίσματος των 14 σημείων. Επίσης ζητήθηκε από τον Υπουργό να υλοποιηθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων που περιέχονται στα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα για να υπάρξει συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και να υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση για αμοιβή των εργαστηριακών ιατρών για αιμοληψία και διάγνωση εξετάσεων. Επαναλάβαμε την αίτημά μας για διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τους αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ αφού πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, όπως τονίσαμε και στις προηγούμενες επιστολές μας από 27/04/2023 και από 20/06/2023.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη θα μελετήσει όσα ειπώθηκαν με σκοπό την εξεύρεση λύσεων. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει, όρισε νέα συνάντηση εντός μηνός, όπου εκεί θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα προσκομιστούν από τον ΕΟΠΥΥ και το  Συντονιστικό.

Από πλευράς μας δεσμευτήκαμε να δώσουμε τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται με απτά παραδείγματα που θα δείχνουν ανάγλυφα το πρόβλημα σε συνεργασία με την Διοικήτρια κα Θεανώ Καρποδίνη ώστε να επιτευχθεί λύση για την επιβίωση όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας’’, σημειώνει το Συντονιστικό Οργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά