Μια ομάδα 67 γυναικών από τη Γροιλανδία ζητά αποζημίωση από τη δανική κυβέρνηση για μια εκστρατεία ακούσιου ελέγχου των γεννήσεων.

Σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, μερικές έφηβες, τοποθετήθηκαν ενδομήτρια σπιράλ, για να περιοριστούν τα ποσοστά γεννήσεων.

Η σχετική έρευνα πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025, αλλά οι γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι σήμερα 7 ετών, θέλουν αποζημίωση τώρα.

Η Γροιλανδία, ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Η κλίμακα της εκστρατείας αποκαλύφθηκε πέρυσι σε ένα podcast που δημοσιεύτηκε από τον δανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR.

Τα αρχεία από τα εθνικά αρχεία έδειξαν ότι, μόνο μεταξύ 1966 και 1970, τοποθετήθηκαν 4.500 ενδομήτριες συσκευές (IUDs) στις γυναίκες, μερικές ακόμη και 13 ετών, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του 1969, το 35% των γυναικών στην επικράτεια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να γεννήσουν παιδιά είχαν τοποθετηθεί με σπιράλ.

Η πρακτική είναι γνωστό ότι συνεχίστηκε μέχρι το 1975, αλλά το BBC έμαθε ότι κράτησε πολλά χρόνια μετά.

Μια γυναίκα ανακάλυψε ότι της είχαν τοποθετήσει σπιράλ όταν προσπαθούσε να μείνει έγκυος το 2009. Μια άλλη είπε στο BBC ότι της είχαν κάνει ένεση με αντισυλληπτικό το 2014 χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Επιτροπή που συστάθηκε από τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας για τη διερεύνηση του προγράμματος δεν πρόκειται να παραδώσει τα ευρήματά της πριν από τον Μάιο του 2025.

"Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας", δήλωσε η ψυχολόγος Naja Lyberth, η οποία ξεκίνησε την αξίωση καταβολής αποζημίωσης.

"Γερνάμε. Οι μεγαλύτεροι από εμάς, στους οποίους είχαν τοποθετηθεί σπιράλ τη δεκαετία του 1960, γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 1940 και πλησιάζουμε τα 80. Θέλουμε να δράσουμε τώρα".

Η κ. Lyberth είπε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές που τοποθετήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες για το σώμα των κοριτσιών, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και υπογονιμότητα, ενώ σε άλλες οι γυναίκες δεν γνώριζαν τις συσκευές μέχρι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από γυναικολόγους.

Κατηγόρησε τη δανική κυβέρνηση της εποχής ότι ήθελε να ελέγξει το μέγεθος του πληθυσμού της Γροιλανδίας για να εξοικονομήσει χρήματα για την πρόνοια.

Οι γυναίκες ζητούν 300.000 κορώνες (42.150 ευρώ) η καθεμία. Ο Mads Pramming, ο δικηγόρος που τις εκπροσωπεί, έστειλε έγγραφο για λογαριασμό τους στο γραφείο της πρωθυπουργού Mette Frederiksen τη Δευτέρα.

Η κ. Lyberth είπε ότι περιμένει πως η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επιτροπής και ότι, αν το πράξει, η ομάδα θα προσφύγει στο δικαστήριο.

Η Γροιλανδία έχει πληθυσμό μόλις 57.000 και είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο νησί και η βορειότερη περιοχή γης στον κόσμο.

Η περιοχή έχει τη δική της σημαία, γλώσσα και πρωθυπουργό, και ανέλαβε τον έλεγχο του συστήματος υγείας της το 1991. Το νόμισμα, το δικαστικό σύστημα και οι εξωτερικές υποθέσεις και οι υποθέσεις ασφάλειας εξακολουθούν να διαχειρίζονται η Δανία.

Η υπουργός Υγείας της Γροιλανδίας είπε πέρυσι στο BBC ότι αγνοούσε ότι η αντισύλληψη εξακολουθούσε να χορηγείται σε γυναίκες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και κατά παράβαση του νόμου και της ηθικής περίθαλψης.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου