Καθημερινή κατανάλωση σκούρου τσαγιού ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και να προλάβει τον διαβήτη τύπου 2. Το σκούρο τσάι είναι παλαιωμένο τσάι από την Κίνα που έχει υποστεί εκτεταμένη διαδικασία ζύμωσης και είναι πλούσιο σε υγιεινά βακτήρια ή προβιοτικά που ενδεχομένως μπορεί να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα που εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού και τον κίνδυνο για διαβήτη, στην Κίνα. Όσοι κατανάλωναν μαύρο τσάι καθημερινά είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαήητη και 47% χαμηλότερο για κίνδυνο διαβήτη έναντι ανθρώπων που ποτέ δεν έπιναν τσάι.

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.923 ενηλίκους 20 - 80 ετών που ζούσαν στην Κίνα πόσο συχνά έπιναν τσάι και το είδος που προτιμούσαν (πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο είδος). Στη συνέχεια συνέκριναν τη συχνότητα και το είδος με επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στα ούρα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη γλυκαιμική κατάσταση.

436 άνθρωποι είχαν διαβήτη και 352 προδιαβήτη, ενώ 1.135 είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Άνθρωποι που έπιναν τσάι καθημερινά είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 28% χαμηλότερο για διαβήτη έναντι όσων δεν έπιναν ποτέ. Τα οφέλη ήταν πιο έντονα σε όσους έπιναν σκούρο τσάι καθημερινά.

Ως ασφαλή και οικονομική διατροφική προσέγγιση, οι άνθρωποι με κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει γενικά να ενθαρρύνονται να πίνουν τσάι, δήλωσε ο ερευνητής Wu.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes (EASD) και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη
Νέα μορφή mpox με ευκολότερη μετάδοση εντοπίστηκε στο Κογκό