Ανθρωποι που χρειάζονται επούλωση των  πληγών τους ή των σοβαρών εγκαυμάτων τους, μελλοντικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πλήρως λειτουργικό ‘’βιοεκτυπωμένο δέρμα’’ που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι τα εκτυπωμένα δείγματα δέρματος περιείχαν τα 6 κύρια είδη κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος.

Tο αποτέλεσμα ήταν  δέρμα με πολλά στρώματα και πλήρους πάχους που περιείχε τις 3 στιβάδες του ανθρώπινου ιστού. Επιδερμίδα, δερμίδα και υποδερμίδα.

Δοκιμαστικές μεταμοσχεύσεις στο εργαστήριο έδειξαν ότι το βιοεκτυπωμένο δέρμα δημιούργησε αγγεία και μοτίβα δέρματος λειτουργώντας όπως ο ανθρώπινες ιστός. Αλλες δοκιμές έδειξαν βελτιωμένη επούλωση πληγών, μειωμένη σύσπαση του δέρματος και περισσότερη παραγωγή κολλαγόνου για τη μείωση των σημαδιών.

Ο Dr. Anthony Atala, του Wake Forest Institute for Regenerative Medicine δήλωσε οτι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημιουργία βιοεκτυπωμένου δέρματος είναι πιθανή και προάγει πιο γρήγορη επούλωση και πιο φυσικό αποτέλεσμα. Θα μπορούν να βοηθηθούν εγκαυματίες, τραυματισμένοι στρατιώτες και όσοι  έχουν διαταραχές δέρματος, με πιθανότητα ολοκληρωτικής ίασης.

Τα εκτυπωμένα μοσχεύματα προσφέρουν δομή με 3 στρώματα για πλήρους πάχους κάλυψη της πληγής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine.

Πηγές:
Science Translational Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου