Οι ελλιπείς έλεγχοι, η φαρμακευτική πολιτική των υπέρογκων επιστροφών (clawback) που ωθούν σε παράνομες τακτικές αλλά και η άγνοια των ασθενών είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν εντείνει τα φαινόμενα παραβατικοτητας από κάποιες ιδιωτικές δομές, οι οποίες βάζουν "καπέλο" στις χρεώσεις που πρέπει να πληρώσουν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους. 

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από Σύλλογο καρκινοπαθών μας επεσήμανε ότι τακτικά λαμβάνουν καταγγελίες για καταχρηστικές συμπεριφορές, οι οποίες αν μη τι άλλο θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας, καθώς ο ασθενής είναι ασθενής και δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του αστυνόμου και του ελεγκτή. Εργο που πρέπει να επιτελεί το υπουργείο Υγείας προασπίζοντας έτσι την ασφάλεια του ασθενή αντιμετωπίζοντας τον με ενσυναίσθηση για τον καθημερινό αγώνα που δίνει ο ίδιος και ο περίγυρός του για την ζωή του. Το Υπουργείο πρέπει να είναι και η ασπίδα και το δόρυ του ασθενή. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι υπό τις εντολές του υπουργού Υγείας, θα πρέπει να ελέγξουν δύο θέματα:

1) οι συμβάσεις που υπογράφουν οι ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης υγείας με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται, εφαρμόζονται πιστά; και αν όχι τι ποινές προβλέπονται όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις με παρανόμενες χρεώσεις είτε σε θεραπείες είτε σε διαγνωστικές εξετάσεις;

2) Κατά πόσο οι υπέρογκες επιστροφές (clawback) που επιβαρύνουν τις ιδιωτικές δομές και που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 40% επί των τιμολογίων που καταθέτουν κάθε μήνα ευθύνονται και τελικά τροφοδοτούν αυτή την εξέλιξη, με ιδιωτικές δομές να μετακυλίουν -μέσω των επιπλέον χρεώσεων- τμήμα του των αναγκαστικών επιστροφών στον ήδη επιβαρυμένο -οικονομικά και ψυχολογικά- ασθενή και  στην οικογένειά του 

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών και την γνωστοποίηση των δικαιωμάτων που έχουν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης υπεύθυνα και τεκμηριωμένα πάνω στα δικαιώματα που έχουν, στο ποιες χρεώσεις πρέπει να αποφύγουν και που μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβατικές συμπεριφορές από δομές εναντίον τους. 

1) Χρειάζεται να υποβληθώ σε ακτινοθεραπείες. Αν πραγματοποιηθούν σε ιδιώτη πάροχο, θα χρειαστεί να πληρώσω;
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), όσοι δικαιούχοι πραγματοποιούν νοσηλεία για ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικά κέντρα δεν επιβαρύνονται συμμετοχή. Οφείλετε να πληρώσετε μόνο για την ιατρική αμοιβή. Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ποσού για οποιαδήποτε άλλη σχετική με τη θεραπεία χρέωση.

Αντίθετα, η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική – Ακτινοθεραπεία αποτελεί κλειστό νοσήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο της θεραπείας (μαζί με την ιατρική αμοιβή) περιλαμβάνεται στην τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος δεν υποχρεούται στην καταβολή καμίας επιπρόσθετης χρέωσης.

Σε κάθε περίπτωση, στην απόδειξη ή το τιμολόγιο που θα σας δοθεί από τον ιδιώτη πάροχο θα πρέπει να αναφέρονται ρητά οι αναλυτικές χρεώσεις. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καταχρηστική ή μη τεκμηριωμένη χρέωση, δεν έχετε υποχρέωση να πληρώσετε και μπορείτε να υποβάλετε σχετική καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ.

Οι καταγγελίες στον ΕΟΠΥΥ υποβάλλονται σε έντυπη ή ηλεκτρονική µορφή, όπου αναφέρονται τα στοιχεία του καταγγέλλοντα (ονοµατεπώνυµο, ΑΜΚΑ, τηλέφωνο, email επικοινωνίας), αναλυτική περιγραφή της καταγγελλόμενης υπόθεσης και στοιχεία του καταγγελλόµενου. Η καταγγελία υποβάλλεται αυτοπροσώπως στην Αυτοτελή Διεύθυνση Ελέγχου Συμβάσεων & Παρόχων ή ταχυδρομικά (στη διεύθυνση Μενάνδρου 64 Α, 10432, Αθήνα), καθώς και µε µήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

Οι καταγγελίες θα πρέπει να συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωση µέσω GOV.GR ή από ΚΕΠ, στην οποία ο καταγγέλων ρητά θα συναινεί στην επεξεργασία των απλών και ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων βάσει του ν. 4624/2019, καθώς και για την περαιτέρω χρήση των στοιχείων του στο χειρισμό της υπόθεσης και θα περιγράφει συνοπτικά το περιεχόμενο της καταγγελίας του.  Άρθρο 12, παρ. 1. γ) του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

2) Είμαι καρκινοπαθής. Αν πραγματοποιήσω παρακλινικές εξετάσεις σε ιδιώτες παρόχους, οφείλω συμμετοχή;

Για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων (αιματολογικές, βιοχημικές, ορμονολογικές, ακτινολογικές, αξονική και μαγνητική τομογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογράφημα, κ.α.), αν έχετε πιστοποιημένη από επιτροπή ΚΕΠΑ αναπηρία άνω του 80%, για οποιαδήποτε πάθηση, δεν οφείλετε να καταβάλλετε συμμετοχή. Για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% ισχύει ό,τι για όλους τους ασφαλισμένους (συμμετοχή 15% επί της τμηματικής αξίας).  Άρθρο 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

3) Χρειάζεται να υποβληθώ σε εξέταση PET/CT. Θα χρειαστεί να πληρώσω συμμετοχή;

Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια από τις παρακάτω διαγνώσεις, δεν οφείλετε να πληρώσετε κάποια συμμετοχή για διεξαγωγή εξέτασης PET/CT σε ιδιώτη πάροχο: Διαγνώσεις κατά ICD-10 C15 – Καρκίνος οισοφάγου / Σταδιοποίηση (προ χειρουργικής επέμβασης) C18, C19, C20 – Καρκίνος παχέος εντέρου / Σταδιοποίηση (προ θεραπευτικής μεταστασεκτομής) C34 – Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα / Σταδιοποίηση κατά την αρχική διάγνωση C34 – Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα / Σταδιοποίηση μετά από θεραπεία C43 – Μελάνωμα / Σταδιοποίηση (για απομακρυσμένες μεταστάσεις) C53 – Καρκίνος τραχήλου μήτρας / Υποτροπή C56 – Καρκίνος ωοθηκών / Υποτροπή C62 – Όρχεις / Υποτροπή σεμινώματος C73 – Καρκίνος θυρεοειδούς / Υποτροπή (εφόσον το ολόσωμο σπινθηρογράφημα με Ι-131 είναι αρνητικό και η θυρεοσφαιρίνη αυξημένη) C00 έως και C14, C30, C31, C32, C76.0 – Καρκίνος Κεφαλής Τραχήλου / Διάγνωση (αγνώστου πρωτοπαθούς) C00 έως και C14, C30, C31, C32, C76.0 – Καρκίνος Κεφαλής Τραχήλου / Σταδιοποίηση C00 έως και C14, C30, C31, C32, C76.0 – Καρκίνος Κεφαλής Τραχήλου / Υποτροπή C80 – Νεοπλασία αγνώστου πρωτοπαθούς / Διάγνωση C81 – Νόσος Hodgkin / Έλεγχος υπολειπόμενης νόσου μετά από θεραπεία C83 – Υψηλής κακοήθειας μη Hodgkin λέμφωμα διάχυτο εκ μεγάλων Β κυττάρων / Έλεγχος υπολειπόμενης νόσου μετά από θεραπεία R91 – Μονήρης όζος.

Για όλες τις υπόλοιπες διαγνώσεις των παραπεμπτικών, απαιτείται ηλεκτρονική αποστολή σχετικού αιτήματος έγκρισης προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Το αίτημα αποστέλλει ο θεράπων ιατρός που συνταγογραφεί την εξέταση.

4) Χρειάζεται να πληρώσω συμμετοχή για φάρμακα υποστηρικτικά χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας και για φάρμακα αντιμετώπισης των επιπλοκών του καρκίνου ή της θεραπείας;

Για τα φάρμακα που είναι υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας, για φάρμακα αντιμετώπισης των επιπλοκών του καρκίνου και για φάρμακα αντιμετώπισης των επιπλοκών της θεραπείας δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε. Η συμμετοχή των ασθενών με καρκίνο για είναι μηδενική, σύμφωνα με το Υπ. Αριθμ. Δ3(α)/Γ.Π.οικ.97186/13/12/2018 έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

5) Είμαι ασθενής με καρκίνο, ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ, και θα νοσηλευτώ σε ιδιωτική κλινική. Θα χρεωθώ για τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά;

Σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι ασθενείς με νεοπλασματικό νόσημα δεν καταβάλλουν συμμετοχή για τα ακόλουθα υλικά: αναλώσιμα συσκευών εντερικής και παρεντερικής σίτισης, αναλώσιμα συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων, αναλώσιμα συσκευών συνεχούς αναπνευστικής υποστήριξης σε ασθενείς που φέρουν τραχειοστομία ή αναλώσιμα συσκευών που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του συνδρόμου άπνοιας του ύπνου (υπνική άπνοια). Άρθρο 47 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

6) Είμαι καρκινοπαθής. Δικαιούμαι δωρεάν διατροφικά σκευάσματα;

Ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο δικαιούνται, υπό προϋποθέσεις, δωρεάν ειδικά διατροφικά σκευάσματα, ύστερα από συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού. Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο Άρθρο 10 της Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/ΓΠ/80157.

7) Τι ισχύει για τον γονιδιακό έλεγχο για μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 και BRCA2;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις ογκολογικών βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 συνίστανται σε περιπτώσεις διάγνωσης:

-επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού
-καρκίνου μαστού πριν την ηλικία των 45 ετών
-καρκίνου μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία, αν υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση καρκίνου μαστού, ωοθηκών, -παγκρέατος ή προστάτη με Cleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7
-και στις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 και BRCA2.
Η συμμετοχή των δικαιούχων ΕΟΠΠΥ για την εξέταση BRCA 1 και BRCA2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής που ορίζει το ΦΕΚ. Στην περίπτωση που απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA, η συμμετοχή προσαυξάνεται κατά 7,5ευρώ. Η εξέταση εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

8)Χρειάζεται να πληρώσω συμμετοχή για την εξέταση των βιοδεικτών, η οποία θα καθορίσει το πλάνο θεραπείας μου;

Η Υπουργική Απόφαση 49516/2014 “Διατάξεις Συνταγογράφησης και Αποζημίωσης Ογκολογικών Φαρμάκων” ορίζει αναλυτικά τους βιοδείκτες ανά τύπο καρκίνου, για την εξέταση των οποίων το κόστος καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Οι βιοδείκτες αυτοί αναφέρονται αναλυτικά στο ΦΕΚ 1511/Β/6-6-2014: https://www. et.gr/api/DownloadFeksApi/? fek_pdf=20140201511 

9) Είμαι ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ και το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο / νοσοκομείο, παρόλο που είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, με χρεώνει καταχρηστικά για τη διενέργεια εξετάσεων ή θεραπειών. Τι μπορώ να κάνω

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΕΟΠΥΥ, υποβάλλοντας μία σχετική καταγγελία. Οι καταγγελίες υποβάλλονται σε έντυπη ή ηλεκτρονική µορφή, όπου αναφέρονται τα στοιχεία του καταγγέλλοντα (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, τηλέφωνο, email επικοινωνίας), αναλυτική περιγραφή της καταγγελλόμενης υπόθεσης και στοιχεία του καταγγελλόµενου. Η καταγγελία υποβάλλεται αυτοπροσώπως στην Αυτοτελή ∆ιεύθυνση Ελέγχου Συμβάσεων & Παρόχων ή ταχυδρομικώς (στη διεύθυνση Μενάνδρου 64 Α, 10432, Αθήνα), καθώς και µε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση [email protected]

Οι καταγγελίες θα πρέπει να συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωση µέσω GOV.GR ή από ΚΕΠ, στην οποία ο καταγγέλλων ρητά θα συναινεί στην επεξεργασία των απλών και ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων βάσει του ν. 4624/2019 καθώς και για την περαιτέρω χρήση των στοιχείων του στο χειρισμό της υπόθεσης και θα περιγράφει συνοπτικά το περιεχόμενο της καταγγελίας του. 

10) Είμαι ασθενής με καρκίνο. Δικαιούμαι κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων μου, αν μετακινηθώ σε άλλη περιοχή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου για να κάνω τις θεραπείες μου;

Εφ’όσον οι θεραπείες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάποια υγειονομική δομή κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας σας, προβλέπεται αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων μετάβασης και επιστροφής για τον ασθενή και έναν/μία συνοδό.

Για την αποζημίωση απαιτούνται: α) Αιτιολογημένη βεβαίωση Διευθυντή Νοσοκομείου ΕΣΥ, Πανεπιστημιακού, Στρατιωτικού, του τόπου κατοικίας του ασθενή ή ειδικευμένου ιατρού, θεράποντος του ασθενή, για την αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης ή διενέργειας εξέτασης ή των αναγκαίων παρακλινικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας του ασθενή, β) Αντίγραφα των εξετάσεων ή του εξιτηρίου σε περίπτωση νοσηλείας του ασθενή, γ) Απόδειξη καταβολής του αντιτίμου των εισιτηρίων ή αποδείξεων βενζίνης, καθώς και απόδειξη διοδίων, κατά την ημέρα μετάβασης και επιστροφής.

Η αίτηση για αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]