Μια πρόσφατη μελέτη των δικτύων MIIR και EDJNet  σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ διαπίστωσε ότι η διάρκεια της έλλειψης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 72-130 ημερών για ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Οι χώρες που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο χρόνο απουσίας φαρμάκων από την αγορά είναι κατά σειρά: η Ελλάδα με 130 μέρες, η Γερμανία με 120 μέρες, το Βέλγιο με 103 μέρες, η Ιταλία με 90 μέρες και η Ισπανία με 72 μέρες. 

Τα φάρμακα που θεραπεύουν παθήσεις του νευρικού συστήματος αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των ελλείψεων φαρμάκων μεταξύ του 2018 και του 2023. Οι θεραπείες για καρδιαγγειακές επιπλοκές και τα αντιλοιμώδη για συστηματική χρήση αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο του ελλείμματος της αγοράς.

Ενώ οι ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας αποδίδονται πρόσφατα στην πανδημία της COVID-19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία, από τα μέσα ενημέρωσης, η έκθεση τονίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται για πάνω από 20 χρόνια.

Τι κάνει η ΕΕ για τις ιατρικές ελλείψεις;

Οι Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις στους γενικούς γιατρούς, στους φαρμακοποιούς και στους ασθενείς να δράσουν και να εμποδίσουν την επιδείνωση της κατάστασης. Οι ελλείψεις επιβαρύνουν σημαντικά τα συστήματα υγείας και τους επαγγελματίες και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία ασχολήθηκε με το θέμα προτείνοντας τη Φαρμακευτική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελπίζοντας στην παρακολούθηση βασικών φαρμάκων, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να εγκριθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μεταξύ άλλων και οι εταιρείες θα μπορούν να ειδοποιήσουν για πιθανές ελλείψεις πολύ νωρίτερα.

«Εργαζόμαστε για να έχουμε έναν ισχυρότερο Οργανισμό Φαρμάκων που θα μπορεί να το εξετάσει», λέει η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

«Και έχουμε μια νέα αρχή, την HERA (Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας), η οποία επίσης εξετάζει τώρα για να δει ποια φάρμακα χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν και να έχουμε την προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις από πριν, υπογράμμισε η ίδια. 

Πηγές:
euronews.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]