Η παγκόσμια  αγορά βιο-ομοειδών αναμένεται να αυξηθεί κατά 24,9% από το 2023 έως το 2030, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Verified Market Research®. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η αξία της αγοράς ήταν 14,7 δισ. δολ. το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 109,2 δισ. δολ. μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

Η αύξηση της ζήτησης για αποδοτικά αλλά και οικονομικά φάρμακα, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και οι στρατηγικές συνεργασίες που σημειώνονται στη φαρμακευτική αγορά είναι οι τρεις βασικότεροι παράγοντες που ωθούν στην ανάπτυξη των βιο-ομοειδών. 

Ακολουθούν, σύμφωνα με την έρευνα, οι παράγοντες που αναμένεται να ευνοήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη των συγκεκριμένων σκευασμάτων: 

1) Ζήτηση και Κόστος-Αποτελεσματικότητα : Η κλιμακούμενη ζήτηση για βιο-ομοειδή φάρμακα, λόγω της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητάς τους, έχει ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς. Τα βιο-ομοειδή, με τιμή 20-30% χαμηλότερη από τα αντίστοιχα επώνυμα φάρμακα, εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους, ενώ ενισχύουν και την πρόσβαση των ασθενών σε εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες.

2) Στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες : Οι συνεργασίες μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών οδηγούν την καινοτομία και την προσβασιμότητα. Αυτές οι συμμαχίες στοχεύουν να καταστήσουν διαθέσιμες στους ασθενείς θεραπείες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, διαμορφώνοντας το τοπίο της αγοράς.

3) Ρυθμιστικό Πλαίσιο : Παρά τις προκλήσεις, η αγορά εξελίσσεται, υποστηριζόμενη από ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι ρυθμιστικές εγκρίσεις διευκολύνουν την είσοδο βιο-ομοειδών στις αγορές, συμβάλλοντας έτσι σστην παγκόσμια υιοθέτησή τους.

Προοπτικές και ευκαιρίες για την αγορά Biosimilars 

Η Αγορά Βιοομοειδών προορίζεται για αξιοσημείωτη επέκταση τα επόμενα χρόνια, με γνώμονα:

1) Αναδυόμενες αγορές : Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες παρουσιάζουν προσοδοφόρες ευκαιρίες για ανάπτυξη της αγοράς. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγειονομική περίθαλψη και η αυξανόμενη ζήτηση για προσιτές θεραπείες ωθούν την υιοθέτηση βιο-ομοειδών στις αναδυόμενες αγορές.

2) Λήξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας : Η λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα blockbuster biologics ανοίγει δρόμους για τα αντίστοιχα βιο-ομοειδή τους. Αυτό δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό τοπίο και ενθαρρύνει την έρευνα για νέες ενδείξεις, οδηγώντας την καινοτομία στην αγορά.

3) Τεχνολογικές εξελίξεις : Η συνεχιζόμενη έρευνα και η τεχνολογική πρόοδος ενισχύουν τις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής, διασφαλίζοντας βιο-ομοειδή υψηλής ποιότητας για ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Βασικοί παίκτες της αγοράς Biosimilars 

Εξέχοντες παίκτες στην αγορά είναι οι Pfizer Inc., Sandoz, Amgen Inc., Biocon, Celltrion, Samsung Biologics, Novartis AG, Dr. Reddy's Laboratories Ltd., Eli Lilly and Company, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, Fresenius Se & Co. KGaA, Stada Arzneimittel AG, Boehringer Ingelheim, Gedeon Richter Plc. κ.ά

Πηγές:
https://finance.yahoo.com/news/biosimilars-market-size-worth-usd-141500259.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου