Υποχώρηση καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στα κρούσματα λοίμωξης από ρινοϊό - εντεροϊό σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Τα ποσοστό των θετικών δειγμάτων ανήλθε σε 37%, έναντι 43% την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως τα στοιχεία προέρχονται από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 7 ιδιωτικές κλινικές της χώρας.

Σε σύνολο 147 δειγμάτων που εξετάστηκαν για ιούς γρίπης και ιό RSV, τα 4 (3%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης, ενώ 2 (1%) ήταν θετικά για RSV.

Επί συνόλου 147 δειγμάτων που εξετάστηκαν για αδενοϊό και ρινοϊό - εντεροϊό, τα 7 (5%) ήταν θετικά για αδενοϊό και τα 55 (37%) για ρινοϊό/εντεροϊό, αντίστοιχα.

Ιατρικά κριτήρια

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ΕΟΔΥ, η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται στον εν λόγω εργαστηριακό έλεγχο δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων.

Σημειώνεται, δε, πως η ερμηνεία της εκτιμώμενης θετικότητας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας στην καταγραφή είναι εθελοντική και δεν έχει προκύψει από τυχαία δειγματοληψία. 

Ο ρινοϊός αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος, στον οποίο οφείλεται το 30% - 80% των κρουσμάτων. Το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς.

Μεταδίδεται συνήθως με δύο τρόπους: μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Οι εντεροϊοί προσβάλλουν παιδιά, κυρίως τα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Προκαλούν μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πλευροδυνία, μυαλγίες και εξανθήματα. Οι πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε