Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα λοίμωξης από ρινοϊό - εντεροϊό. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ανήλθε σε 43%, έναντι 36% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από 7 ιδιωτικές κλινικές, τα οποία περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την εβδομάδα από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου εξετάστηκαν 67 δείγματα για ιούς γρίπης και συγκυτιακό ιό (RSV): τα 2 ήταν θετικά για γρίπη (3%) και 1 ήταν θετικό για RSV (1%).

Σε σύνολο 67 δειγμάτων που εξετάστηκαν για αδεονοϊό, ρινοϊό - εντεροϊό, 3 ήταν θετικά για αδενοϊό (4%) και 29 για ρινοϊό - εντεροϊό αντίστοιχα (43%).

Η αυξητική τάση αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα.

 

Επιλογή δειγμάτων

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ΕΟΔΥ, η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται στον εν λόγω εργαστηριακό έλεγχο δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων.

Σημειώνεται, δε, πως η ερμηνεία της εκτιμώμενης θετικότητας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας στην καταγραφή είναι εθελοντική και δεν έχει προκύψει από τυχαία δειγματοληψία. 

Ο ρινοϊός αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος, στον οποίο οφείλεται το 30% - 80% των κρουσμάτων. Το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς.

Μεταδίδεται συνήθως με δύο τρόπους: μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Οι εντεροϊοί προσβάλλουν παιδιά, κυρίως τα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς.

Προκαλούν μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πλευροδυνία, μυαλγίες και εξανθήματα. Οι πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό