Η μείωση της χρήσης συμβατικού τσιγάρου από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έχει συνοδευτεί από την εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Η λανθασμένη αντίληψη πολλών πως πρόκειται για "υγιεινή" ή τουλάχιστον λιγότερο βλαπτική συνήθεια, έχει στρέψει εφήβους και νέους στη χρήση των νέων προϊόντων καπνού, ενώ ένα μεγάλο μέρος κάνει διπλή χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση.

Μια πετυχημένη αντικαπνιστική εκστρατεία πρέπει να στοχεύσει και σε αυτά τα προϊόντα, υποστηρίζει ο καρδιολόγος Γεώργιος Γκουμάς (φωτογραφία), ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο του 44ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναφέρθηκε στις παγίδες που κρύβει η διαρκώς αυξανόμενη χρήση τους από τους νέους.

Δεν συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο νόσησης

"Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι υποκατάστατο της νικοτίνης. Πέρα από τη νικοτίνη περιέχει και άλλες ουσίες, οι οποίες είτε προϋπάρχουν είτε παράγονται κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του νεφελώματος", τόνισε ο κ. Γκουμάς, συμπληρώνοντας πως σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η φυτική γλυκερίνη και αρωματικές ουσίες, που δυνητικά προκαλούν αρκετές βλάβες. "Ναι, είναι πολλές οι ουσίες που βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο συγκριτικά με το συμβατικό τσιγάρο, όμως η μικρότερη συγκέντρωση τοξικών ουσιών δεν συνεπάγεται και μικρότερο κίνδυνο για νόσηση, αφού αυτές τις πληροφορίες μπορούμε μόνο να τις πάρουμε από κλινικές μελέτες μακροχρόνιες", επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "εκτός από τα μικροσωματίδια, που είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε άλλες ουσίες όπως έναν καινούργιο τύπο φορμαλδεϋδης που παράγεται και είναι 5 με 15 φορές περισσότερο τοξικός και καρκινογόνος από το συμβατικά τσιγάρα και βέβαια μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερων ριζών, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του οξειδωτικού στρες πάλι συγκριτικά με τα συμβατικά τσιγάρα. Αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο και το νικέλιο".

Η νέα "μόδα" στους νέους

Η εστίαση στη νεολαία έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι 9 στους 10 ενήλικες καπνιστές είχαν ήδη καπνίσει και ήδη εθιστεί στη νικοτίνη μέχρι την ηλικία των 18 ετών, επεσήμανε ο κ. Γκουμάς και αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν πως η προοδευτική μείωση της χρήσης συμβατικού τσιγάρου συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού: Το 2012 κάπνιζε το 2,7% των μαθητών Γυμνασίου και το 10% των μαθητών Λυκείου. Το 2022 το  ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα προϊόντα καπνού των εφήβων, με ποσοστό χρήσης 3,3% στο Γυμνάσιο, έναντι 1% του συμβατικού. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο Λύκειο, με 14% των μαθητών να κάνει χρήση ηλεκτρονικού και 2% συμβατικού, αντίστοιχα.

Ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο μορφές προϊόντων καπνού, συνήθως συμβατικό και ηλεκτρονικό, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την εξάρτηση και την πιθανότητα να συνεχίσει τη βλαπτική συνήθεια και στην ενήλικη ζωή. "Η διπλή αυτή χρήση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων, αλλά παράλληλα μειώνει και την επιθυμία και την αποφασιστικότητα για πλήρη διακοπή. Έτσι, η παράταση της εξάρτησης από τη νικοτίνη διατηρεί τη συνήθεια του καπνίσματος», εξήγησε, προσθέτοντας πως «οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε μόνο του είτε σε άλλες μορφές, έχουν τριπλάσια πιθανότητα τους επόμενους μήνες να γίνουν χρήστες συμβατικού τσιγάρου, για την υπόλοιπη συνήθως ζωή τους".

Πού πρέπει να στοχεύσουμε

Με βάση τα παραπάνω, ο κ.Γκουμάς επισημαίνει πως "αν θέλουμε να μιλήσουμε για την επιτυχία μιας αντικαπνιστικής εκστρατείας, αυτό πρέπει να αφορά όλα τα προϊόντα καπνού, ανάμεσα σε αυτά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο".

Η εκστρατεία πρέπει να εστιάσει στα παιδιά, μειώνοντας την πιθανότητα να το ξεκινήσουν, και αυτό μπορεί να γίνει με την στόχευση στις αιτίες που το προκαλούν. "Το να φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σαν κάτι φυσιολογικό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε. Να κάνουμε αυτά που πρέπει ώστε οι νέοι μας να μην έχουν εικόνα χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσα στο σχολείο, αλλά ακόμη πιο βασικό, να μην έχουν τέτοιες εικόνες στην οικογένειά τους", είπε.

Παράλληλα, πρέπει να επικοινωνηθεί καλύτερα το ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα το παιδί που θα γεννηθεί να γίνει εξαρτημένο από τη νικοτίνη από τη νεαρή ηλικία, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και η ψυχολογική. «Το έντονο άγχος παιδιών και η κατάθλιψη αυξάνουν την πιθανότητα χρήσης, καθώς και λανθασμένες αντιλήψεις ότι δήθεν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόσληψης βάρους ή να βοηθήσει να αντιμετωπίζουν καλύτερα το καθημερινό στρες», επεσήμανε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου