Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature, ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ των συνάδελφων τους για να αξιολογήσουν πώς η απόσταση θέασης από τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphones και computers, επηρεάζει τη διόφθαλμη όραση.

Ερευνες έχουν δείξει ότι το να περνά κάποιος περισσότερο χρόνο στους υπολογιστές, στα laptops ή κοιτάζοντας τα smartphones προκαλεί συμπτώματα ασθενωπίας, όπως κόπωση των οφθαλμών, που συνοδεύεται από πόνο και πονοκέφαλο.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η πιο κοντινή απόσταση και η μικρότερου μεγέθους γραμματοσειρά αυξάνουν την ανάγκη για διόφθαλμη όραση, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα ασθενωπίας.

Το κοίταγμα της ηλεκτρονικής συσκευής από μικρή απόσταση μικρότερη των 35 cm  δυσκολεύει το μηχανισμό εστίασης των ματιών. Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές επέλεξαν 114 ανθρώπους (72 γυναίκες ) 19–50 ετών, με μέση ηλικία τα 26±6 έτη, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τα συμπτώματά τους.

Tα σκορ κυμαίνονταν μεταξύ 0 και 39, όπου αυτοί οι αριθμοί έδειχναν ότι ένας συμμετέχων ήταν ασυμπτωματικός και πολύ συμπτωματικός αντίστοιχα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την απόσταση θέασης σε εκατοστά, από τον υπολογιστή και τη συνήθη απόσταση από το smartphone. Ανέλυσαν σετ σκορ συμπτωμάτων σε 2 βήματα, για να κατηγοριοποιήσουν τους συμμετέχοντες σε συμπτωματικούς και μη.

Συνολικά, 30 φάνηκαν συμπτωματικοί με σκορ >8. Είχαν μικρότερη απόσταση θέασης όσον αφορά τους υπολογιστές και τα smartphones (56±8 cm έναντι 62±10 cm) και 30±6 cm έναντι 35±7 cm, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ασθενή σχέση μεταξύ απόστασης από τις 2 συσκευές. Όμως προειδοποίησαν ότι αυτό ούτε έδειχνε αιτία ούτε την απέκλειε.

Aνεξάρτητο t-test έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών, με βάση την απόσταση παρακολούθησης αλλά όχι το μέγεθος γραμματοσειράς.

Σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, συμμετέχοντες με συμπτώματα στην παρούσα έρευνα έδειξαν σχέση με την απόσταση θέασης αλλά όχι με το μέγεθος της γραμματοσειράς που έβλεπαν.

Με βάση τα ευρήματα της νέας έρευνας, οι συγγραφείς της συνιστούν οι οφθαλμίατροι να ζητούν από τους ασθενείς που παραπονιούνται για συμπτώματα ασθενωπίας να αυξάνουν την απόσταση θέασης των smartphones και  των υπολογιστών πέρα από τα 62 cm, ιδιαίτερα αν είναι μικρότερη των 35 cm, εκτός της εξέτασης για συμπτώματα ξηροφθαλμίας και της σύστασης του κανόνα 20-20-20.

Είναι εύκολο να μετρήσει κάποιος την απόσταση θέασης και μπορεί να μειώσει την κόπωση των ματιών του γρήγορα.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ