Οι ασθένειες των πνευμόνων εμφανίζουν συχνά διαφορετικά συμπτώματα και πορεία στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Υπάρχουν ενδείξεις γι' αυτό στο άσθμα και τη ΧΑΠ καθώς και στην πνευμονική υπέρταση. Οι διαφορές που αφορούν το φύλο πρέπει επομένως να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από την ιατρική και την έρευνα, τόνισαν οι αυστριακοί πνευμονολόγοι  ενόψει του ετήσιου συνεδρίου τους της ÖGP, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Οκτωβρίου στο Messecongress του Γκρατς.

Η Αυστριακή Πνευμονολογική Εταιρεία (ÖGP) είναι μια επιστημονική εταιρεία αφιερωμένη στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών στον τομέα των αναπνευστικών και πνευμονικών παθήσεων και στην προώθηση της υγείας των πνευμόνων. Υποστηριζόμενη από διεθνή δίκτυα, προσφέρει στα μέλη της μεταφορά γνώσεων στο υψηλότερο επίπεδο, εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των επαγγελματικών ομάδων πνευμονολόγων και τάσσεται υπέρ των βιώσιμων εξελίξεων στο αυστριακό σύστημα υγείας.

Σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, η πνευμονολόγος από το Τιρόλο και γενική γραμματέας της ÖGP, Judith Löffler-Ragg, επεσήμανε τη σημασία της έρευνας της "μικρής διαφοράς που συχνά έχει μεγάλο αποτέλεσμα": Εξακολουθεί να δίνεται πολύ λίγη προσοχή στο γεγονός ότι το βιολογικό φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας και της φυσιολογίας, καθώς και ο ψυχολογικός και κοινωνικός προσανατολισμός έχουν αντίκτυπο στην υγεία και την ασθένεια.

"Το άσθμα εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες και επηρεάζεται από τις ορμονικές φάσεις της ζωής - εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση", λέει. Οι ειδικές συνθήκες εργασίας των γυναικών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους πνεύμονες, είπε.

Και τα δύο μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία των πνευμόνων, είπε. "Είναι πράγματι γεγονός ότι αποκτούμε μια ευρύτερη άποψη για τις ασθένειες όταν λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις πτυχές", τόνισε η πνευμονολόγος.

H επικεφαλής ανώτερη ιατρός του εξωτερικού ιατρείου πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες το φύλο δεν λαμβάνονταν πάντα υπόψη στις μελέτες: Οι γυναίκες συχνά υποεκπροσωπούνταν στις μελέτες και τα αποτελέσματα που είχαν συλλεχθεί από άνδρες προεκτείνονταν σε γυναίκες ασθενείς.

"Το πώς δρουν τα φάρμακα σε ποιες δόσεις στις γυναίκες δεν λαμβανόταν σε μεγάλο βαθμό υπόψη", λέει η Löffler-Ragg.

Όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στη διάγνωση, υπάρχει ακόμη ανάγκη να καλύψουμε τη διαφορά σε γνώσεις σχετικά με τις πτυχές που αφορούν το φύλο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΧΑΠ: η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συνδέεται συνήθως με ηλικιωμένους, καπνιστές άνδρες.

Ωστόσο, και τα δύο φύλα προσβάλλονται από αυτή τη σοβαρή πνευμονοπάθεια. "Ενώ οι άνδρες βήχουν, οι γυναίκες παρουσιάζουν κόπωση και εξάντληση", δήλωσε η Löffler-Ragg. Λόγω του τυπικού βήχα, ωστόσο, οι άνδρες διαγιγνώσκονται πιο γρήγορα.

Η γιατρός ανέφερε και άλλες διαφορές που είναι ήδη γνωστές σε σχέση με τους πνεύμονες.

Εάν γυναίκες και άνδρες είναι εξίσου ενεργητικοί ή παθητικοί καπνιστές, η λειτουργία των πνευμόνων είναι πιο σαφώς πιο επιδεινωμένη στις γυναίκες.

Και η πνευμονική υπέρταση εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες αλλά είναι χειρότερη στους άνδρες. Τέλος, υπάρχουν πνευμονικές παθήσεις που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, όπως η λεμφαγγειομυομάτωση.

Η ÖGP επιθυμεί να προωθήσει την έρευνα και την ευαισθητοποίηση με βάση το φύλο. Στο επερχόμενο συνέδριο (23-25 Οκτωβρίου στο Γκρατς), θα υπάρξει για πρώτη φορά ξεχωριστή συνεδρία για το θέμα αυτό - και θα απονεμηθούν δύο βραβεία ειδικά για γυναίκες ή για το φύλο, όπως ανακοινώθηκε.

Το ετήσιο συνέδριο με το σύνθημα "Lungs at the Limit" (Πνεύμονες στο όριο) θα διοργανωθεί από κοινού με την Αυστριακή Εταιρεία Θωρακοχειρουργικής.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων κατά της πνευμονικής υπέρτασης, ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου Gabor Kovacs από το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Graz.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο