Κωλύματα και δυσλειτουργίες ως προς την εκτέλεση αντιγριπικών εμβολιασμών σε ανήλικους και την καταχώρησή τους στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, διαπιστώνουν οι παιδίατροι. Με επιστολή της προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εφιστά την προσοχή των φαρμακοποιών ως προς την ορθή τήρηση της διαδικασίας.

Αναλυτικά η επιστολή των παιδιάτρων:

«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων παραπόνων από τα μέλη μας, οι οποίοι παρόλο που συνταγογραφούν και διενεργούν οι ίδιοι τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλα τα βρέφη και παιδιά άνω των 6 μηνών που πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει του ΕΠΕ, αδυνατούν να τον καταχωρήσουν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, όπως υποχρεούνται βάσει της υπ. αριθ. 6677/23-10-20 ΥΑ.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φαρμακοποιοί, που εκτελούν τη συνταγή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), προβαίνουν στην συνέχεια και στην καταχώρηση του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, ενώ σαφέστατα δεν δύνανται να εμβολιάζουν παιδιά, όπως σαφώς ορίζεται στην υπ. αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 7610/7-2-23.

Γνωρίζουμε ότι έχετε ήδη αντιληφθεί το θέμα και αποστείλει επιστολή προς τις Εταιρείες Κατασκευής Λογισμικού Φαρμακείου, ζητώντας τους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, ώστε ο φαρμακοποιός να ερωτάται πριν και όχι μετά την εκτέλεση και καταχώρηση της συνταγής στο ΣΗΣ, αν διενήργησε ή όχι τον αντιγριπικό εμβολιασμό για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αναγνωρίζοντας ότι γίνεται εκ παραδρομής και όχι επί σκοπό. 

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ενημερώσετε όλα τα μέλη σας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την εκτέλεση συνταγών αντιγριπικού εμβολίου σε ανήλικους ασφαλισμένους, ώστε να μην δημιουργούνται κωλύματα και δυσλειτουργίες ως προς την ορθή τήρηση του Μητρώου καταχώρησης του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Προσβλέποντας σε μια αγαστή συνεργασία μεταξύ μας, αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες σας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου