Σύμφωνα με έρευνα της Spectra, η ικανοποίηση από το αυστριακό σύστημα υγείας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια: το 2021, το 28% το είχε βαθμολογήσει άσχημα, στη φετινή έρευνα (1.000 άτομα με επί τόπου συνεντέυξεις - Ιούνιος 2023) ήδη το 42% ήταν της γνώμης ότι το σύστημα Υγείας ήταν μέτριο έως κακό.

Παρόλο που στη φετινή έρευνα εξακολουθεί να υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία 53% (το 5% δεν έκανε καμία δήλωση) που θεωρεί ότι το σύστημα υγείας είναι καλό ή πολύ καλό, το 60% πιστοποίησε επίσης την επείγουσα ανάγκη για δράση, το 46% θα θέσπιζε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ το 14% πιστεύει ότι θα βοηθούσε μόνο ο επανασχεδιασμός του συστήματος από την αρχή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις βλέπουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Το 18% ανέφερε την έλλειψη γιατρών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 16% τους μεγάλους χρόνους αναμονής για ραντεβού στα ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία.

Το 13% θα ήθελε να έχει περισσότερους γιατρούς συμβεβλημένους με ασφαλιστικά ταμεία και λιγότερους προαιρετικούς γιατρούς, και εξίσου πολλοί θα ήθελαν το σύστημα ασφάλισης υγείας να καλύπτει περισσότερες υπηρεσίες θεραπείας.

Το 62% των Αυστριακών - μεταξύ των χρονίως πασχόντων μάλιστα το 74% - πιστεύει ότι σύστημα Υγείας εξελίσσεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ιατρικής δύο ταχυτήτων, ένα άλλο 22% συμφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό τουλάχιστον εν μέρει. Μόνο 11% διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη.

Το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ευθύνη των πολιτικών να βελτιώσουν την κατάσταση, το 65% των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, ενώ το 60% των νοσοκομειακών παρόχων. Η ΕΕ (31%), το ιατρικό επάγγελμα (30%) ή ακόμη και οι ασθενείς (9%) θεωρούνται λιγότερο υπεύθυνοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα