Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) δημιούργησαν ένα καινοτόμο μαγνητικό τζελ που υπόσχεται να επιταχύνει την επούλωση των διαβητικών ελκών, να μειώσει τα ποσοστά υποτροπής και  τα περιστατικά ακρωτηριασμού των άκρων.

Κάθε θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός επιδέσμου φορτωμένου με υδρογέλη που περιέχει κύτταρα δέρματος για επούλωση και μαγνητικά σωματίδια. Για τη μεγιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, χρησιμοποιείται μια ασύρματη εξωτερική μαγνητική συσκευή για την ενεργοποίηση των κυττάρων του δέρματος και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Η ιδανική διάρκεια μαγνητικής διέγερσης είναι περίπου μία έως δύο ώρες.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία σε συνδυασμό με μαγνητική διέγερση επούλωσε τα διαβητικά τραύματα περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από τις τρέχουσες συμβατικές μεθόδους. Επιπλέον, ενώ η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην επούλωση των ελκών του διαβητικού ποδιού, η τεχνολογία έχει δυνατότητες για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος πολύπλοκων τραυμάτων, όπως τα εγκαύματα.

Η εφεύρεση του NUS ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση "όλα σε ένα" για την επούλωση των πληγών, επιταχύνοντας τη διαδικασία σε πολλά μέτωπα.

«Η τεχνολογία μας αντιμετωπίζει πολλούς κρίσιμους παράγοντες που σχετίζονται με τα διαβητικά έλκη, διαχειρίζεται ταυτόχρονα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην περιοχή του τραύματος, ενεργοποιώντας τα αδρανή κύτταρα του δέρματος κοντά στην πληγή, αποκαθιστώντας τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και επιδιορθώνοντας το διαταραγμένο αγγειακό δίκτυο μέσα στην πληγή», εξήγησαν οι ερευνητές.

Η  εργασία τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Advanced Materials.

Το ειδικά σχεδιασμένο τζελ επούλωσης πληγών είναι φορτωμένο με δύο τύπους εγκεκριμένων από τον FDA δερματικών κυττάρων—κερατινοκύτταρα (απαραίτητα για την επιδιόρθωση του δέρματος) και ινοβλάστες (για το σχηματισμό συνδετικού ιστού)— και μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια. Όταν συνδυάζεται με ένα δυναμικό μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από μια εξωτερική συσκευή, η μηχανική διέγερση του τζελ ενθαρρύνει τους δερματικούς ινοβλάστες να γίνουν πιο ενεργοί.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η αυξημένη δραστηριότητα ινοβλαστών που δημιουργείται από το μαγνητικό τζελ επούλωσης πληγών αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων κατά περίπου 240% και υπερδιπλασιάζει την παραγωγή κολλαγόνου - μια σημαντική πρωτεΐνη για την επούλωση πληγών. Βελτιώνει επίσης την επικοινωνία με τα κερατινοκύτταρα για την προώθηση του σχηματισμού νέων αγγείων.

«Η προσέγγιση που ακολουθούμε όχι μόνο επιταχύνει την επούλωση των πληγών, αλλά προάγει επίσης τη συνολική υγεία του τραύματος και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής», σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Πηγές:
NUS), Advanced Materials.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια