Χάπι για τον δάγκειο πυρετό που αναπτύχθηκε από την Johnson & Johnson φαίνεται ότι προστάτευσε από μορφή του ιού σε λίγους ασθενείς, σε μικρή δοκιμή στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αγωγές για τον δάγκειο πυρετό, που αποτελεί αυξανόμενη απειλή υγείας. Η εταιρεία θα παρουσιάσει τα στοιχεία σε συνέδριο στο Σικάγο.

Το χάπι είναι το πρώτο που δείχνει αντιική δράση έναντι της νόσου, δήλωσε ο Dr Marnix Van Loock.

Στη δοκιμή με το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 εθελοντές έλαβαν υψηλή δόση του χαπιού 5 ημέρες πριν τους εγχυθεί μια μορφή του ιού. Συνέχισαν κατόπιν να λαμβάνουν το χάπι για 21 ημέρες.

Εξι από τους 10 δεν είχαν εντοπίσιμο ιό δάγκειο πυρετού στο αίμα μετά την έκθεση στο παθογόνο ούτε σημάδια ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε αποκριθεί στη λοίμωξη από τον ιό, τις 85 ημέρες της παρακολούθησης.

Οι 5 άνθρωποι της ομάδας placebo στους οποίους εγχύθηκε ο ιός, επίσης είχαν εντοπίσιμο ιό όταν εξετάστηκαν.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη από υγειονομικούς όπου απατείτο και ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξασθενημένη εκδοχή για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Τα θετικά πρώιμα αποτελέσματα στηρίζουν τη συνέχιση δοκιμών φάσης ΙΙ του χαπιού για την πρόληψη των 4 τύπων του δάγκειου πυρετού σε πραγματικό πλαίσιο, όπου η νόσος είναι συνήθης, ανακοίνωσε η J&J. Επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί ως αγωγή.

Tο φάρμακο δρα μπλοκάροντας τη δράση δυο πρωτεϊνών του ιού εμποδίζοντας την αντιγραφή του. ‘Ηταν καλά ανεκτό από όλους τους συμμετέχοντες στη δοκιμή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου