Με ανεπαρκή προσωπικό καλούνται τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σε σύγκριση με πέρυσι, επιχειρούν με 3.000 λιγότερους υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων. Πολλοί αποχωρούν λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού για 6.500 προσλήψεις στην Υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι υγειονομικοί με προσόντα προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό.

"Μόνο 200 νοσηλευτές χάσαμε φέτος, για να πάνε να δουλέψουν ως σχολικοί νοσηλευτές. Αφησαν μόνιμη δουλειά για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι, λόγω συνθηκών εργασίας. Αυτό τα λέει όλα", σχολιάζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως οι 6.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ, θα προσληφθούν στα νοσοκομεία το 2028 με 2029.

"Η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Υγείας το 2019, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και τώρα τέλος του έτους 2023. Βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων", αναφέρει.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 έως 300 εργαζόμενοι και ότι - μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων - θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί...

Προειδοποιεί πως "εάν δεν γίνει κάτι, θα κλείσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για χειρουργεία, η ταλαιπωρία στα επείγοντα, θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών".

Όπως σημειώνει, στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι, ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με αυξημένη μοριοδότηση.

"Οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 ατόμων θα είναι κυρίως επικουρικό, συμβασιούχο προσωπικό που ήδη εργάζεται. Πώς, λοιπόν, θα ενισχυθεί το ΕΣΥ, καθώς αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους;", αναρωτιέται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προτείνει ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων, επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]