Το νεροκάρδαμο είναι πιο πιθανό να το δούμε να εμφανίζεται σε συνταγές από σελίδες του εξωτερικού, όπου αποτελεί πολύ πιο συνηθισμένη παρουσία. Κι όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι με λίγο ψάξιμο δεν το βρίσκουμε πολύ φθηνά και στην Ελλάδα - μπορούμε ακόμα και να το φυτέψουμε σε γλάστρα στο σπίτι μας. Έχει μια ευχάριστα πιπεράτη γεύση, και δένει υπέροχα σε πολλά πιάτα.

Είναι ένα λαχανικό που, έπειτα από πολλές έρευνες, θεωρείται υπερτροφή, καθώς το διατροφικό προφίλ του συναγωνίζεται επάξια "γίγαντες" όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Σε μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που έγινε το 2014, μελετήθηκαν διάφορα λαχανικά όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρουν σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Το νεροκάρδαμο σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας. Πράγμα που βγάζει νόημα: Είπαμε ότι συναγωνίζεται το μπρόκολο, και αυτό είναι επειδή ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών, τα σταυρανθή. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν εκπληκτικά οφέλη για τον οργανισμό και είναι φορτωμένα με τεράστιες ποσότητες απαραίτητων βιταμινών και στοιχείων.

Μεταξύ των ευρημάτων, φάνηκε ότι η σταθερή παρουσία του νεροκάρδαμου στην διατροφή μας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς και στην ανακούφιση του σωματικού στρες μετά την προπόνηση.

Πρόσφατη έρευνα, όπως μια μελέτη βιοχημείας του 2021, έχει δείξει ότι το νεροκάρδαμο μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών, να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη του DNA και να προσφέρει αντικαρκινικά οφέλη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο παίζει ρόλο στη γήρανση και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Μερικές ιδέες για να το ενσωματώσετε στα πιάτα σας είναι:

*προσθέστε το σε ένα smoothie φρούτων

*ανακατέψτε το σε μια σπιτική σάλτσα πέστο

*ρίξτε μια χούφτα στην σαλάτα σας

*χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα σε ψάρι

*βάλτε το σε σαλάτα με κοτόπουλο ή αυγό

*ανακατέψτε το σε μια σούπα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση