Κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου, η κοινότητα της Ψωριασικής Νόσου σε ολόκληρο τον κόσμο συσπειρώνεται γύρω από τον θεσμό της Παγκόσμια Ημέρας Ψωρίασης, αναλαμβάνοντας δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την επίπτωση της νόσου, τον αποστιγματισμό των ασθενών και τη διεκδίκηση καλύτερης φροντίδας υγείας για όλους. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία θεσπίστηκε το 2004 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA) και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 70 χώρες, μέσω των εθνικών οργανισμών ασθενών που τη συγκροτούν. Στην Ελλάδα, το όραμα και η αποστολή της IFPA εκπροσωπούνται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια».

Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «Πρόσβαση σε όλους», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αναδεικνύει το δικαίωμα των ασθενών να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία τη σωστή στιγμή. Καθώς η Ψωρίαση είναι μία χρόνια και ανίατη πάθηση με αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής, είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό από το κοινό και τους αρμόδιους φορείς, ότι κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει τη θεραπεία που έχει ανάγκη χωρίς να συναντά καθυστερήσεις ή εμπόδια.

Συμμετέχοντας στη διεθνή αυτή προσπάθεια, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη την ημέρα, μέλη του συλλόγου θα βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα και θα διανέμουν στους διερχόμενους έντυπο που μεταφέρει το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης. Επιπλέον, θα καλούν τους επισκέπτες να απαντήσουν σε 4 απλές ερωτήσεις, ως ενέργεια διερεύνησης της αντίληψης του κοινού για την Ψωριασική Νόσο. Ειδικότερα, οι απαντήσεις θα αξιοποιηθούν για την εκτίμηση του βαθμού στον οποίο η ελληνική κοινωνία είναι ενήμερη και ευαισθητοποιημένη για την Ψωρίαση και την επίπτωσή της, ενώ θα αναρτηθούν και στα social media του Συλλόγου «Επιδέρμια».

H παραπάνω δράση θα διεξαχθεί με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών AbbVie, Amgen, Boehringer Ingelheim, LEO Pharma και Janssen.

Ο Σύλλογος «Επιδέρμια» δημιουργήθηκε το 2015 με πρωταρχικό στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα και την υποστήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Επιπλέον, αγωνίζεται για την εφαρμογή μιας ασθενοκεντρικής υγειονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ασθενούς στη διαδικασία λήψης απόφασης για τη θεραπεία του.

Επίσης, ο Σύλλογος στοχεύει στην πληροφόρηση και ενημέρωση των ασθενών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, καθώς και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα. Επίσης, προβαίνει στη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση του κοινού, αποβλέποντας στην αποστιγματοποίηση της νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας