Η ψωρίαση δεν είναι καθόλου σπάνια πάθηση. Προκαλεί δερματικά συμπτώματα, όπως πλάκες δέρματος σαν λέπια και αποχρωματισμό, και μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως τις αρθρώσεις και τα μάτια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι ο κοινός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αυτές τις διαφορετικές πτυχές της πάθησης.

Τι προκαλεί φλεγμονή στην ψωρίαση;

Σε άτομα με ψωρίαση, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί τη συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η πάθηση επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος στην επιδερμίδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Συνήθως, τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται και ξεφλουδίζουν σε διάστημα ενός μήνα. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται και συμβαίνει μέχρι και μέσα σε λίγες ημέρες σε άτομα με ψωρίαση. Αντί να απορρίπτονται, τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ανυψωμένες πλάκες, λέπια, πρήξιμο και ερυθρότητα ή αποχρωματισμό.

Παρόλο που η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση, η φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και ψωριασικής αρθρίτιδας.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της φλεγμονής;

Αν και η φλεγμονή στην ψωρίαση οφείλεται σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν αυτή τη φλεγμονή μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσο η πάθηση βρίσκεται σε ύφεση. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ψωρίασης λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή.

Πώς να διαχειριστείτε τη φλεγμονή

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για την ψωρίαση, αυτές οι συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ψωρίαση:

Μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή συνδέεται στενά με τη συστηματική φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα φλεγμονώδη διατροφικά μοτίβα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ψωρίασης και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αποφύγετε αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλαντικά και οτιδήποτε με πολύ αλάτι. Οι διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε ωφέλιμα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Διατήρηση του ιδανικού για εσάς βάρους

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψωρίασης. Τα άτομα με ψωρίαση που είναι παχύσαρκα μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τα άτομα με μέτριο βάρος. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Εφαρμογή άλλων υγιεινών συνηθειών

Αρκετές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, όπως:

Αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα βλάπτει σημαντικά την υγεία σας και επιδεινώνει τις φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ψωρίαση.

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Παραμείνετε δραστήριοι: Η καθιστική ζωή θα επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η τακτική γυμναστική θα σας βοθήσει να μειώσετε την φλεγμονή στο σώμα σας.

Κοιμηθείτε αρκετά: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη φλεγμονής στον οργανισμό.

Διαχειριστείτε το στρες: Το αυξημένο στρες, συνεπώς και η αυξημένη παρουσία της σχετικής του ορμόνης, της κορτιζόλης, μπορούν να εκτοξεύσουν τους φλεγμονώδεις δείκτες του οργανισμού. Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε σε καθημερινό επίπεδο με ευχάριστες συνήθειες, όπως τα χόμπι, η γυμναστική και η τακτική επικοινωνία με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο