Ερευνητές ανέπτυξαν νέο τρόπο βελτίωσης της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής, που χρησιμοποιεί απλή εξέταση αίματος για τον εντοπισμό βιοδεικτών που συνδέονται με αυτήν

Οι ερευνητές του University of Cambridge, χρησιμοποίησαν συνδυασμό online ψυχιατρικής αξιολόγησης και εξέτασης αίματος για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής-πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί λανθασμένα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τεστ αίματος μόνο του θα μπορούσε να διαγνώσει έως το 30% των ασθενών με διπολική διαταραχή αλλά ότι είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό σε συνδυασμό με online αξιολόγηση ψυχικής υγείας.

Η ενσωμάτωση εξέτασης βιοδεικτών θα μπορούσε να βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διαχωρισμό μεταξύ μείζονος κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής.

Aν και το τεστ είναι σε πιλοτική φάση, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό συμπλήρωμα στις υπάρχουσες ψυχιατρικές διαγνώσεις και θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τα βιολογικά αίτια των ψυχικών νόσων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα και στοιχεία από την έρευνα Delta, για να εντοπίσουν τη διπολική διαταραχή σε ασθενείς που είχαν λάβει διάγνωση μείζονος κατάθλιψης εντός των 5 προηγούμενων ετών και είχαν τρέχοντα συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιλέχτηκαν online περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες και ο καθένας συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο για την υγεία του, με πάνω από 600 ερωτήσεις.

Από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την online αξιολόγηση, περίπου 1.000 επιλέχτηκαν να στείλουν δείγμα αίματος, το οποίο ανέλυσαν οι ερευνητές για περισσότερους από 600 μεταβολίτες, με φασματομετρία μάζας.

Μετά την ολοκλήρωση της Composite International Diagnostic Interview, δομημένου διαγνωστικού εργαλείου για τη διάγνωση διαταραχών διάθεσης, περιλήφθηκαν στην έρευνα 241 άνθρωποι.

Aνάλυση των στοιχείων έδειξε σημαντικό σημάδι βιοδείκτη για διπολική διαταραχή, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στα αποτελέσματα, όπως τα φάρμακα.

Οι βιοδείκτες που εντοπίστηκαν συσχετίστηκαν με δια βίου συμπτώματα μανίας και επαληθεύτηκαν σε χωριστή ομάδα ασθενών που έλαβαν νέα κλινική διάγνωση μείζονος κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής κατά τη διάρκεια ενός έτους παρακολούθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός πληροφοριών από τον ασθενή και της εξέτασης για βιοδείκτες βελτίωσε σημαντικά το διαγνωστικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

Η online αξιολόγηση ήταν γενικά πιο αποτελεσματική, αλλά το τεστ έχει καλή επίδοση και είναι πιο γρήγορο, δήλωσαν οι ερευνητές. Συνδυασμός των δυο θα ήταν ιδανικός.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα