Η  διαλειμματική  νηστεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος και να ελέγξουν το σάκχαρό τους, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Network Open, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University of Illinois Chicago.

Συμμετέχοντες που έτρωγαν μόνο στη διάρκεια 8 ωρών, μεταξύ μεσημεριού και 8 μ.μ, καθημερνά έχασαν περισσότερο βάρος σε 6 μήνες έναντι συμμετεχόντων που τους ζητήθηκε να μειώσουν κατά 25% την πρόσληψη θερμίδων.

Και οι δυο ομάδες είχαν παρόμοιες μειώσεις στα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου, όπως μετρήθηκαν από εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C).

Η έρευνα περιέλαβε 75 ανθρώπους σε 3 ομάδες. Οσους ακολούθησαν κανόνες χρονικού περιορισμού της κατανάλωσης φαγητού, όσους μείωσαν τις θερμίδες τους και μια ομάδα ελέγχου, Μετρήθηκαν το βάρος, η περίμετρος μέσης, το σάκχαρο και άλλοι δείκτες υγείας σε διάστημα 6 μηνών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν έγχρωμοι και ακόμα 40%  ήταν
Ισπανόφωνοι.

Η Krista Varady, δήλωσε ότι στην ομάδα χρονικού περιορισμού στην κατανάλωση φαγητού ήταν πιο εύκολο να ακολουθήσει τη δίαιτα έναντι των συμμετεχόντων στην ομάδα μείωσης θερμίδων.

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία θα μπρούσκε να είναι αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή στην παραδοσιακή δίαιτα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν ή που έχουν εξαντληθεί με αυτή. Για πολλούς, πρόσθεσε, το να προσπαθήσουν να χιάσουν βάρος μετρώντας τις ώρες είναι πιο εύκολο από το να μετρούν θερμίδες.

Στους 6 μήνες, δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα περιστατικά υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων δίαιτας και της ομάδας ελέγχου.

Η έρευνα ήταν μικρή και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες.

Ενώ από την παρούσα έρευνα φάνηκε ότι η κατανάλωση φαγητού με χρονικό περιορισμό είναι ασφαλής για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αυτοί θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τέτοια δίαιτα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια