Τα νέα κρούσματα καρκίνου αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα 2,74 εκατομμύρια το 2022. Ομοίως, οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο (ECIS ).

Οι νέες εκτιμήσεις του 2022 για τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν ότι το 31% των ανδρών και το 25% των γυναικών αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 75 ετών. Το 14% των ανδρών και το 9% των γυναικών υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από καρκίνο πριν συμπληρώσουν τα 75 τους χρόνια. Ο καρκίνος επηρεάζει τους άνδρες ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες: το 53% των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε άνδρες.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι που διαγιγνώσκονται και ποιοι καρκίνοι προκαλούν τους περισσότερους θανάτους;

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο διαγνωσμένος καρκίνος στην ΕΕ, με περίπου 380.000 περιπτώσεις (το 99% αυτών επηρεάζουν γυναίκες) που αποτελεί περίπου το 13,8% όλων των διαγνώσεων καρκίνου. Ακολουθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου (356.000, 13% όλων των νέων περιπτώσεων), ο καρκίνος του προστάτη (330.000, 12,1%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (319.000, 11,6%).

Οι τέσσερις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στην ΕΕ εκτιμάται ότι είναι ο πνεύμονας (19,5% όλων των θανάτων από καρκίνο), ακολουθούμενες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12,3%), του μαστού (7,5%) και του παγκρέατος (7,4%).

Η πρόκληση του καρκίνου του παγκρέατος

Αν και ο καρκίνος του παγκρέατος έχει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε σύγκριση με πολλούς άλλους καρκίνους (κατατάσσεται στην 8η θέση στους άνδρες και στην 5η στις γυναίκες), το χαμηλό ποσοστό επιβίωσής του τον τοποθετεί μεταξύ των τεσσάρων πιο θανατηφόρων καρκίνων σε άνδρες και γυναίκες. Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία είναι δύο σημαντικές προκλήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό και αμετάβλητο ποσοστό επιβίωσης και τη σταθερή ή αυξανόμενη τάση θνησιμότητας, αναμένεται αυξανόμενος αριθμός θανάτων λόγω της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Γεωγραφικές διαφοροποιήσεις σε όλη την ΕΕ

Υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης καταγράφονται στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ε.Ε (πάνω από 640 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα), ενώ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρούνται στις χώρες της Ανατολικής Ε.Ε (πάνω από 300 θάνατοι ανά 100.000 άτομα).

Αυτές οι γεωγραφικές διαφορές εξαρτώνται από τον επιπολασμό βασικών παραγόντων κινδύνου για συγκεκριμένους καρκίνους, την αποτελεσματική υλοποίηση των εθνικών σχεδίων ελέγχου του καρκίνου, την αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, καθώς και παραλλαγές στη διαγνωστική πρακτική.

Νέες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου  

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα προσέγγιση για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να αυξήσουν την αποδοχή τους στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Στοχεύει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου για να προσφέρει προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας στο 90% όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, έως το 2025. με βάση περαιτέρω έρευνα.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο. Στο πλαίσιο αυτό, η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε καλύτερες τεχνολογίες, μεθοδολογίες και προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της έγκαιρης ανίχνευσης.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην αναφορά διαγνώσεων καρκίνου επηρεάζουν τις έγκαιρες στατιστικές για τον καρκίνο: αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου πρέπει να εκτιμηθεί τα πιο πρόσφατα χρόνια.

Οι εθνικές εκτιμήσεις είναι το αποτέλεσμα ενός έργου συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), του εξειδικευμένου οργανισμού για τον καρκίνο, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι εκτιμήσεις για το 2022 βασίζονται σε έγκαιρα καταγεγραμμένα δεδομένα από ευρωπαϊκά μητρώα καρκίνου με βάση τον πληθυσμό. Θα ενσωματωθούν στην παγκόσμια ενημέρωση της IARC για τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα σε 185 χώρες/εδάφη στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου αργότερα φέτος. 

Πηγές:
https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/cancer-cases-and-deaths-rise-eu-2023-10-02_en

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια