Σε αρχική φάση υλοποίησης βρίσκεται ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 5057/23 του υπουργείου Υγείας για την ενιαία λίστα χειρουργείων.

Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, συγκροτήθηκε σήμερα οκταμελής ομάδα εργασίας, η οποία θα υποστηρίξει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Συντονιστής της ομάδας ορίστηκε ο νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης και μέλη της οι: Φ. Θειάκου (αναπληρώτρια διοικήτρια "Έλενα Βενιζέλου"), Π. Γιαννόπουλος (αναπληρωτής διοικητής ΚΑΤ), Αντ. Κουλουβράκης (αναπληρωτής διοικητής "Ασκληπιείου" Βούλας), Π. Φαλέτα (υπεύθυνη λίστας χειρουργείου "Έλενα Βενιζέλου"), Αικ. Μπουμπούρη (υπεύθυνη λίστας ΚΑΤ), Ι. Λοπέτη (υπεύθυνη λίστας "Ασκληπιείου" Βούλας) και Αν. Βλαχοδήμου (συνεργάτιδα γραφείου υφυπουργού Υγείας).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ομάδα εργασίας τελεί υπό την εποπτεία του γραφείου υφυπουργού Υγείας και η θητεία της λήγει με την ολοκλήρωση του έργου της.

Τι προβλέπεται

Στο άρθρο 13 του νόμου αναφέρεται πως η ενιαία λίστα εισάγεται ως μέτρο για τη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων
στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του.

Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στη λίστα, από την οποία εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά που έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Ως εκτελούσα την επεξεργασία της λίστας, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας ορίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ, η οποία αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια