Λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου ως όργανο ανικατάστασης, ο 58χρονος λήπτης πέθανε. Μετά την επέμβαση της 20ής Σεπτεμβρίου, ο Lawrence Faucette, ασθενής που έπασχε από ανίατη καρδιοπάθεια, είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η καρδιά του είχε παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια απόρριψης. Παρά τις όποιες προσπάθειες, πέθανε στις 30 Οκτωβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νοσοκομείου.

"Θρηνούμε την απώλεια του κ. Faucette, ενός αξιόλογου ασθενή, επιστήμονα, βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού και οικογενειάρχη που ήθελε απλώς να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με την αγαπημένη του σύζυγο, τους γιους και την οικογένειά του", δήλωσε ο υπεύθυνος χειρουργός Bartley Griffith.

Η Ann Faucette, σύζυγος του εκλιπόντος, δήλωσε: "Ήξερε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν σύντομος και ότι αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κάνει κάτι για τους άλλους".

Ο σύζυγός της δεν πίστευε ποτέ ότι θα επιβίωνε τόσο πολύ ή ότι θα παρείχε τόσα πολλά δεδομένα στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων.

Ο πρώτος ασθενής, ο 57χρονος David Bennett, είχε επίσης κάνει μεταμόσχευση με ένα τέτοιο όργανο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαλτιμόρης τον Ιανουάριο του 2022.

Μετά την επέμβαση, η κατάσταση του βαριά άρρωστου άνδρα ήταν αρχικά σχετικά σταθερή, αλλά στη συνέχεια επιδεινώθηκε ραγδαία. Περίπου δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση, ο μεταμοσχευμένος ασθενής πέθανε.

Η λεγόμενη ξενομεταμόσχευση -η μεταφορά ζωικών οργάνων στον άνθρωπο- ερευνάται από τη δεκαετία του 1980. Οι χοίροι θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλοι ως δότες επειδή ο μεταβολισμός τους είναι παρόμοιος με αυτόν του ανθρώπου.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση, ακόμη και με τα ανθρώπινα όργανα, είναι αν ο οργανισμός του λήπτη δέχεται τα όργανα και δεν τα απορρίπτει, σύμφωνα με την κλινική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια