'Οσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενδεχομένως ήδη αποφεύγουν τη ζάχαρη, αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ίσως θα θελήσουν να κόψουν και το αλάτι.

Η έρευνα, του Tulane University, που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, ανακάλυψε ότι η συχνή πρόσθεση αλατιού στις τροφές συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η έρευνα έγινε σε 400.000 ενήλικες της UK Biobank σχετικά με την πρόσληψη αλατιού.

Σε 11,8 χρόνια παρακολούθησης εμφανίστηκαν περισσότερα από 13.000 περιστατικά διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με όσους ‘’ποτέ’’ ή ‘’σπάνια’’ χρησιμοποιούσαν αλάτι, όσοι χρησιμοποιούσαν ‘’ορισμένες φορές’’, ‘’συνήθως’’ ή ‘’πάντα’’ είχαν αντίστοιχα 13%, 20%, και 39% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο Dr. Lu Qi, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και υπέρτασης αλλά η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η απόσυρση της αλατιέρας από το τραπέζι μπορεί να συμβάλλει και αυτή στην πρόληψη του διαβήτη.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Όμως ο Qi πιστεύει ότι το αλάτι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παραγόντων κινδύνου όπως φλεγμονή και παχυσαρκία.

Η μελέτη ανακάλυψε σχέση μεταξύ συχνής κατανάλωσης αλατιού και υψηλότερου ΔΜΣ και αναλογίας μέσης/ισχίων.

Επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί κλινική δοκιμή για τον έλεγχο της ποσότητας κατανάλωσης αλατιού από τους συμμετέχοντες και την παρακολούθηση της επίπτωσης.

Ο Qi δήλωσε ότι ποτέ δεν είναι τόσο νωρίς να αρχίσει κάποιος να ψάχνει τρόπους να νοστιμίσει τις τροφές του εκτός από το αλάτι.

Πηγές:
 Mayo Clinic Proceedings

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη