Νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 6.239 γυναικών στις ΗΠΑ, ηλικίας 18-55, και έδειξε ότι η εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης σε χρήστριες αντισυλληπτικών χαπιών ήταν σημαντικά χαμηλότερη, στο 4,6%, έναντι πρώην χρηστριών (11,4%).

Η έρευνα έγινε από το Anglia Ruskin University (ARU) και ειδικούς του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη και του University of California, Davis.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν 2 πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα, που έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Μια είναι ότι η λήψη του χαπιού μπορεί να παραμερίσει τις ανησυχίες για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επομένως συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των χρηστριών.

Είναι επίσης πιθανόν τα αποτελέσματα να έχουν επηρεαστεί από την ‘’προκατάληψη της επιζήσασας’’ όπου γυναίκες με σημάδια κατάθλιψης κατά τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών τα σταματούν και εμπίπτουν στην κατηγορία των πρώην χρηστριών.

Η έρευνα, που χρησιμοποίησε στοιχεία που συλλέχτηκαν από το Center for Disease Control and Prevention των ΗΠΑ έλαβε υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά, χρόνιες νόσους και χρήση αντικαταθλιπτικών.

Σε χρήστριες, νυν και πρώην, οι χήρες, διαζευγμένες ή χωρισμένες, παχύσαρκες ή με ιστορικό καρκίνου ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη.

Επιπλέον, σε πρώην χρήστριες, η κατάθλιψη αναφερόταν πιο συχνά σε έγχρωμες ή ισπανόφωνες καπνίστριες που είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ή ήταν φτωχές.

Η Dr Julia Gawronska, του Anglia Ruskin University, δήλωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες ανέχονται τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά υπάρχει υποομάδα που ενδεχομένως μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες στη διάθεση, ακόμα και κατάθλιψη. Οι αιτίες δεν είναι εντελώς σαφείς.

Η λήψη του χαπιού θα μπορούσε να δώσει οφέλη στην ψυχική υγεία ορισμένων γυναικών, απλώς απομακρύνοντας τις ανησυχίες για εγκυμοσύνη.

Η ‘’επίδραση της επιζήσασας’’ θα μπορούσε επίσης να παίζει ρόλο, με τις γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης να είναι πιο πιθανό να διακόπτουν τα χάπια και να εμπίπτουν στην ομάδα των πρώην χρηστριών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.

Πηγές:
Journal of Affective Disorders.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα