Σε συζητήσεις για την εξαγορά της CBL Patras S.A  βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, όπως μας επιβεβαίωσε στέλεχος της τελευταίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο εταιρείες διατηρούν από παλιότερα συνεργασία καθώς η Pharmathen είναι πελάτης της  CBL Patras S.A. Οπως μας ανέφερε το στέλεχος η CBL διαθέτει εξειδικευμένο Know How, το οποίο εξυπηρετεί τις τεχνολογίες αιχμής που ακολουθεί η Pharmathen.

Η CBL Patras S.A. ξεκίνησε από την επιστημονική έρευνα του καθηγητή Κλεομένη Μπάρλου (ιδρυτής και βασικός μέτοχος), στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1989, με κάποια πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία έτυχαν άμεσης αναγνώρισης από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα ως βασικές πρώτες ύλες (Barlosresins), οι οποίες βελτίωσαν με επαναστατικό τρόπο τις μεθόδους παραγωγής πεπτιδίων και μικρών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Από την ίδρυσή της, η CBL διατηρεί ισχυρές ρίζες ως εταιρεία τεχνολογίας πεπτιδίων, αποδεικνύοντας το ρόλο της τεχνολογίας στις εμπορικές εφαρμογές. Ο καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος απέδειξε τη χρησιμότητα των τρυλικών ρητινών και της υβριδικής διαδικασίας στη χημική σύνθεση της προθυμοσίνης, ενός πεπτιδίου 108 αμινοξέων. Η CBL συνεχίζει να αναπτύσσει μοναδικά αντιδραστήρια πεπτιδίων, όπως προστατευμένη από mmt / mttFmoc-κυστεΐνη και Fmoc-λυσίνη  και συνθετικές τεχνικές για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής ανάπτυξης ακόμη και των πιο σύνθετων πεπτιδίων.

Για περισσότερα από 30 χρόνια αναπτύσσονται καινοτόμα προϊόντα από την εταιρεία, η οποία έχει βασίσει την ανάπτυξη της στην διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Νέα υλικά βρίσκουν εφαρμογή στην ανακάλυψη και παραγωγή φαρμάκων και ιδιαίτερα των πεπτιδίων και των μικρών πρωτεϊνών.

Η CBL είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2011 έλαβε από τον ΕΟΦ άδεια παραγωγής δραστικών συστατικών φαρμάκων (APIs). Η άδεια αυτή το 2012 επεκτάθηκε και στην παραγωγή τελικών προϊόντων (υγρά & λυόφιλα ενέσιμα).

Eπενδυτικό πλάνο

Αποτελεί μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης και ηγέτιδα στον τομέα των σύνθετων ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI). H Pharmathen παραμένει ο μεγαλύτερος φορέας ιδιωτικών επενδύσεων σε 'Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, με προγραμματισμένες επενδύσεις σε R&D έως το 2026 που αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου hub καινοτομίας στην Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στις δύο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες που ήδη διαθέτει στην Παλλήνη Αττικής και στις Σάπες Ροδόπης. Επιπλέον, στο pipeline της εταιρίας βρίσκονται ήδη 30 νέα προϊόντα για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο διεύρυνσηςτου χαρτοφυλακίου της.   

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Pharmathen Νέα ερευνητική συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και φαρμακευτικών προϊόντων

Οι δύο φορείς στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογικών καινοτομιών με θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων με βάση τη βιοτεχνολογία. Παράλληλα, θα συνεργάζονται στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά/διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, σε κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Ήδη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, η Pharmathen ενέκρινε την χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Πιο συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen θα χρηματοδοτήσει το εργαστήριο γενωμικής αστάθειας των θηλαστικών με επιβλέποντα τον καθηγητή Γιώργο Γαρίνη για την ανάπτυξη νέων αντιφλεγμονωδών mRNA φαρμάκων.

Με την πάροδο του χρόνου, βλάβες στο DNA συσσωρεύονται σταδιακά, προκαλώντας την ενεργοποίηση των έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων σε ζωτικά όργανα και στον εγκέφαλο. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, μεταβολικών επιπλοκών και του καρκίνου κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

O καθηγητής Γιώργος Γαρίνης εξήγησε ότι «η ανάπτυξη mRNA φαρμάκων για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής στοχεύει στην επιλεκτική αφαίρεση προϊόντων των γενετικών βλαβών». Πρόσθεσε ότι «η στρατηγική αυτή θεραπεύει μία από τις κυρίαρχες αιτίες φλεγμονής χωρίς την ανάγκη χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, αποφεύγοντας πιθανές συνεπαγόμενες επιπλοκές».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου