Ανησυχία έχει προκαλέσει η ανίχνευση του πρώτου κρούσματος ιού Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό σε κρότωνες (τσιμπούρια) στη νότια Γαλλία.

Ο ιός ανιχνεύτηκε σε κρότωνες (τσιμπούρια) Hyalomma marginatum που είχαν συλλεχθεί τον περασμένο Απρίλιο από αγελάδα, στο πλαίσιο μίας ερευνητικής μελέτης. Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του ιού στη χώρα, όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η ανίχνευση του ιού έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Γεωργίας της χώρας (CIRAD) και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για Ιογενείς Αιμορραγικούς Πυρετούς του Ινστιτούτου Παστέρ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί τοπικά κρούσματα σε ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων πρόληψης, οι αρχές ετοιμάζουν μία ενημέρωση προς τους επαγγελματίες Υγείας για την υποχρεωτική δήλωση κρουσμάτων και την κλινική διαχείρισή τους.

Αξιολόγηση ECDC

Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως η περίοδος δραστηριότητας του ενήλικου κρότωνα Hyalomma marginatum κυμαίνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Με αυτό το δεδομένο, η πιθανότητα μόλυνσης ανθρώπων από τσίμπημα κρότωνα θεωρείται πολύ μικρή και δεν αναμένεται να αυξηθεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Σημειώνουν, δε, πως τα συγκεκριμένα τσιμπούρια που τσιμπούν ζώα δεν μπορούν στη συνέχεια να τσιμπήσουν ανθρώπους.

Οι νύμφες του συγκεκριμένου τσιμπουριού τρέφονται με μικρά θηλαστικά, όπως λαγοί και κουνέλια, μέχρι τον Οκτώβριο και μπορούν τα μολύνουν.

Η πιθανότητα άμεσης μετάδοσης - μέσω επαφής με σωματικά υγρά - από ένα μολυσμένο μικρό θηλαστικό θεωρείται χαμηλή, αλλά οι κυνηγοί θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Πού εμφανίζεται

Το Hyalomma marginatum είναι ευρέως διαδεδομένο στη νότια Ευρώπη όπου υπάρχει πιθανός κίνδυνος της νόσου. Μέχρι σήμερα, τοπικά κρούσματα αιμορραγικού πυρετού έχουν αναφερθεί στην Ισπανία και στη Βουλγαρία.

Το ECDC παρακολουθεί την κατάσταση και παραμένει σε επικοινωνία με το γαλλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται στη Γαλλία μία διεπιστημονική αξιολόγηση σε βάθος για κρούσματα σε ανθρώπους κατά την επόμενη περίοδο δραστηριότητας των κροτώνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου